Lecznicza moc pomidorów
Najlepsze są zielone, niedojrzałe pomidory. Zawierają kwasy, które rozrzedzają krew i działają przeciwzakrzepowo. Możesz dodać je do sałatki, ale też zrobić z nich okład.
Kuracja zielonym pomidorem
Kilka owoców pokrój na plastry i połóż na chore żyły. Okład zabezpiecz folią spożywczą i owiń bandażem. Trzymaj go tak długo, aż poczujesz mrowienie na skórze. Wtedy zdejmij i przemyj skórę chłodną wodą bez użycia mydła. Zabieg powtarzaj trzy razy dziennie przez dwa tygodnie. W ciągu dnia używaj tych samych plastrów pomidorów.
Na nadciśnienie
Najlepsze są czerwone pomidory, ponieważ są bogate w potas, a pierwiastek ten neutralizuje szkodliwe działanie sodu znajdującego się np. w soli. Sód podnosi ciśnienie, a potas obniża je i wyrównuje do prawidłowego poziomu. Zwiększa też wydalanie sodu przez nerki.
Jeśli masz nadciśnienie pij szklankę soku pomidorowego dziennie. Zrób go sama: pięć pomidorów zalej wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę i zmiksuj w blenderze lub wyciśnij sok w wyciskarce lub sokowirówce. Do soku możesz dodać ząbek czosnku, który także obniża ciśnienie oraz trzy liście bazylii.
Na pokrzywkę
Pokrzywka przypomina poparzenie. Mogą ją wywołać niektóre pokarmy. Gdy pojawi się na ciele, zastosuj lecznicze okłady. Kuracja świeżymi liśćmi. Zerwane liście pomidora umyj, wrzuć do małego garnka, zalej wodą. Gotuj przez 10-15 minut.
Przełóż je na serwetkę, aby ociekły z wody i połóż je na zmiany pokrzywkowe. Opatrunek trzymaj przez 20 minut, stosuj trzy razy dziennie.
Zobacz także: