Lekkostrawne posiłki dla osób z nadczynnością tarczycy
Nadczynność tarczycy wymaga przejścia na odpowiednią, zdrową i zbilansowaną dietę. Powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Przykłady potraw, które spełniają te wymagania, prezentuje Alicja Kalińska, dietetyk z poradni SetPoint.
Nadczynność jest zaburzeniem hormonalnym, w którym tarczyca produkuje za dużo hormonów w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Są na nią narażone głównie kobiety, ale dotyczy również mężczyzn, choć w znacznie mniejszym stopniu. Najwyższą zachorowalność obserwuje się u osób w wieku 20-50 lat.
Do specyficznych objawów nadczynności tarczycy należy m.in. utrata masy ciała pomimo apetytu, drżenie rąk, nadmierna ruchliwość, wzmożona nerwowość, potliwość, kołatanie serca, bezsenność. W leczeniu niezwykle ważna jest odpowiednia dieta. Powinna być lekkostrawna, o wysokiej wartości energetycznej, bogata w białko, tłuszcze i węglowodany, a także zawierać odpowiednią ilość składników mineralnych i witamin. Bardzo istotnym i niezbędnym elementem diety są witaminy antyoksydacyjne, czyli naturalne przeciwutleniacze (witaminy A, C i E). Ich źródłem są przede wszystkim owoce i warzywa o kolorze czerwonym i pomarańczowym m.in. marchewka, pomidory, czerwona papryka, czarna porzeczka, natka pietruszki, chrzan, morele, czerwone winogrona. Witaminy te występują również w orzechach i migdałach oraz w olejach roślinnych.
Proponowane śniadanie, czyli serek z łososiem zawiera dużą ilość pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Dzięki zawartości łososia i białego sera organizm dostanie solidną dawkę zarówno witaminy D, kwasów tuszowych z rodziny omega, wapnia, jak i niezbędnych składników, które wspomogą prawidłową gospodarkę wapnia w organizmie. Dodatek błonnika z warzyw oraz pieczywa sprawi, że będziemy syci przez dłuższy czas w ciągu dnia.
Zapiekany łosoś w szparagach to bogactwo witaminy D i kwasów omega 3 potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz odpowiedniej gospodarki wapniowej i korzystnie wpływających na odporność i ochronę komórek nerwowych. Ponadto danie oferuje dużą porcję pełnowartościowego białka. Jego odpowiednia dawka minimalizuje ryzyko utraty masy mięśniowej, co ma szczególne znaczenie dla osób, które ustawicznie tracą na wadze. Warto również pamiętać, że przynajmniej 1/2 białka u osób zmagających się z niedowagą w wyniku procesu chorobotwórczego, powinna pochodzić z produktów odzwierzęcych.
Pożywny posiłek na koniec dnia, sporządzony na bazie kuskusu i kaszy, jest lekkostrawny i zawiera dużo białka. Jest szczególnie wskazany dla osób zmagających się z problemami układu pokarmowego. Mimo że zawiera błonnik pokarmowy, nie podrażnia żołądka. Ponadto znajduje się w nim witamina A, witaminy z grupy B, wapń, czyli składniki niezmierne ważne dla osób chorych na nadczynność tarczycy, bowiem przyspieszony metabolizm często przyczynia się do ich niedoborów.
Przepis na śniadanie
Serek z wędzonym łososiem (1 porcja)
Czas przygotowania: 10 min. Poziom trudności: łatwe.
Białko: 40,3g | Tłuszcze: 14,5g | Węglowodany: 16,6g | Kaloryczność: 351kcal
GDA*- Białko: 81% | Tłuszcze: 21% | Węglowodany: 7% | Kaloryczność: 18%
Składniki
-1 opakowanie serka wiejskiego lub sera białego, półtłustego oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- wędzony łosoś,
- koperek,
- papryka czerwona 1/2 średniej szt.,
- ogórek zielony 1/2 szt.,
- oliwki 1 łyżka,
- sól, pieprz.
Serek wymieszać z kawałkami łososia, dodać dużą ilość posiekanego koperku i doprawić do smaku. Serek wymieszać z posiekanymi warzywami. Podawać z pieczywem.
Przepis na obiad
Zapiekany łosoś na szparagach (1 porcja)
Czas przygotowania: 25 min. Poziom trudności: średni.
Białko: 43,9g | Tłuszcze: 69,9g | Węglowodany: 7,6g | Kaloryczność: 445kcal
GDA*- Białko: 88% | Tłuszcze: 100% | Węglowodany: 3% | Kaloryczność: 22%
Składniki
- szparagi 1/2 pęczka,
- 200g łososia,
- 1 łyżka masła,
- 1-2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- szczypiorek.
Szparagi umyć, odciąć twarde końce i obrać twardą skórkę. Rozgrzać masło na patelni z 1 łyżeczką oliwy, włożyć szparagi i chwilę podsmażyć. Zdjąć z patelni, lekko posolić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki szparagów, na szparagach ułożyć łososia, skropić odrobiną oliwy, posypać solą i pieprzem. Piec ok. 10-15 minut. Gotową potrawę posypać posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku. Podawać z młodymi ziemniaczkami i koperkiem.
Przepis na kolację
Kuskus z fetą i suszonymi pomidorami (1 porcja):
Czas przygotowania: 15 min. Poziom trudności: łatwe.
Białko: 20g | Tłuszcze: 36,7g | Węglowodany: 59,9g | Kaloryczność: 385kcal
GDA*- Białko: 40% | Tłuszcze: 52% | Węglowodany: 22% | Kaloryczność: 19%
Składniki
- porcja suchego kuskusu,
- 2 plasterki sera fety,
- 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 5-6 suszonych pomidorków w oliwie,
- 1 łyżka oliwek,
- kolorowe (czerwone i żółte) pomidorki koktajlowe,
- 1 łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Kuskus przygotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Fetę pokroić w kostkę, pomidorki i oliwki w paski/na połówki. Wszystkie składniki dodać do gotowego kuskusu, polać oliwą, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Uwaga! Załączone przepisy są przykładami trzech głównych dań i nie są jednodniowym, pełnym jadłospisem - można je stosować razem lub osobno.
* % wskazanego dziennego spożycia (GDA) określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.
Przepisy przygotowała dietetyk Alicja Kalińska - od 14 lat, jako jedyna w Polsce, wraz ze swoim zespołem rozwija amerykańską metodę SetPoint. Autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.