Letnia dieta piękności

Na nic zdadzą się najlepsze nawet kosmetyki chroniące skórę, włosy i paznokcie przed słońcem, jeśli nie wzbogacisz diety. Powinna obfitować w witaminy i składniki mineralne. Ich niedobory powodują, że włosy stają się cienkie, suche, łamliwe i tracą połysk, paznokcie kruche, a cera - wrażliwa i szorstka.

Podstawą menu piękności powinny być surowe i krótko gotowane warzywa oraz owoce
Podstawą menu piękności powinny być surowe i krótko gotowane warzywa oraz owoce123RF/PICSEL

Pamiętaj o kilku zasadach. Podstawą menu piękności powinny być surowe i krótko gotowane (na chrupko) warzywa oraz owoce. Tych jest teraz pod dostatkiem. Trzeba codziennie jeść nabiał (półtłuste twarogi, kefir, jogurt naturalny lub maślankę), a 2-3 razy w tygodniu ryby morskie.

Najlepiej przygotowywać je na parze lub piec w folii aluminiowej. W jadłospisie powinny też pojawić się pieczywo pełnoziarniste i razowe. Pij codziennie 2 l wody mineralnej, a przekonasz się, jak gładka może być twoja skóra.

Twarożek

W menu powinno się znaleźć choć 50 g półtłustego twarogu dziennie i szklanka jogurtu. Dadzą nam aminokwasy niezbędne dla włosów i paznokci. Kluczowe znaczenie mają zwłaszcza aminokwasy siarkowe, które wzmacniają cebulki i przyspieszają wzrost włosów, zapobiegając ich wypadaniu. Zmniejszają łamliwość, chronią przed zbyt wczesnym siwieniem.

Orzechy

Chrup garść orzechów (włoskich, laskowych, migdałów) dziennie. Zawierają one sporo wit. E, która nawilża skórę i zapobiega jej wysuszeniu. Nie może jej więc zabraknąć w letnim menu, zwłaszcza gdy się często opalasz, bo wit. E niszczą promienie słoneczne. A to dzięki niej nasza skóra będzie dłużej jędrna i młoda.

Marchew

Każdego dnia zjedz 2 marchewki lub wypij 1-2 szklanki soku marchewkowego. To bogate źródła beta-karotenu, z którego powstaje wit. A. Ta zaś wygładza skórę, poprawia jej koloryt, zapewnia właściwe nawilżenie, a także działa niczym filtr przeciwsłoneczny. Wyłapuje szkodliwe wolne rodniki powstające w organizmie pod wpływem promieniowania.

Zboża i strączki

Przetwory zbożowe z pełnego ziarna (musli, pieczywo razowe i pełnoziarniste, grube kasze i makarony razowe) oraz warzywa strączkowe (soja, fasola, soczewica, ciecierzyca) zawierają witaminy z grupy B, (B1, B2, B5 i B6). Dzięki nim nie nęka nas trądzik, a włosy nie przetłuszczają się zbyt szybko.

31/2014 Świat i Ludzie

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas