Limonka czy cytryna
Mniejsza, zielona i bardziej kwaśna siostra cytryny – limonka. Kto powinien po nią sięgać?
Podobnie jak cytryna dostarczy wit. C, także wapnia i potasu oraz niezwykle cennych flawonoidów i flawonów. To naturalne związki pochodzenia roślinnego o zbawiennym wpływie na organizm: działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo, oczyszczająco. Limonkę, zwaną także limetką, zaleca się przy kłopotach z wahaniem cukru, cukrzycy, nadciśnieniu, miażdżycy. Owoc ten wspomaga także pracę wątroby i łagodzi stany napięcia nerwowego.
Gdy cukier skacze, serce często bije nierównym rytmem, wtedy warto codziennie sięgać po świeżo wyciśnięty sok z limonki. Sok z limonki ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny (IG). Owoce te wykazują działanie obniżające poziom cukru we krwi, łagodzą kołatanie serca.
Na ból głowy i rozdrażnienie, nerwowość. Małe owoce zawierają sporo potasu. Wpływa on korzystnie na układ nerwowy. Dlatego spożywanie soku świeżo wyciskanego z limonki jest zalecane w nerwicach i problemach z koncentracją. Sok z limonki warto wypić, gdy doskwiera ból głowy. Pij go po rozcieńczeniu i dosłodzeniu (np. miodem, cukrem trzcinowym) z dodatkiem lodu.
Pomoże schudnąć. Sok z limonki ma mało kalorii, dlatego zaleca się go osobom walczącym z nadwagą i otyłością.
Kupując, wybieraj owoce twarde i ciężkie - dadzą więcej soku. Małe ciemne plamki nie świadczą o psuciu się owoców, duże plamy - tak.
Zobacz także: