Lody nie tylko dla ochłody
Stanowią nieodłączną część lata. Jednak te zrobione własnoręcznie, prócz walorów smakowych, mają również działanie prozdrowotne.
Domowe lody mogą nie tylko przynieść ochłodę w upalny dzień, ale też chronić przed astmą czy obniżyć ciśnienie. Wystarczy dobrać odpowiednią bazę, składniki i dodatki.
Buraczane spowalniają starzenie się
Buraki obfitują w kwas foliowy oraz barwniki, będące bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Czterokrotnie zwiększają przyswajanietlenu przez komórki,wzmacniając układ krwionośny. Weź 5 małych ugotowanych buraków, szklankę owoców sezonowych (czarnej porzeczki, jagód lub malin), sok z jednej cytryny, 1/3 szklanki octu balsamicznego oraz 3 łyżki ksylitolu. Zmiksuj i mroź przez 3-4 godziny.
Szpinakowe leczą anemię
Liście szpinaku to prawdziwy rezerwuar witaminy C, luteiny i beta-karotenu-antyoksydantów, które chronią przed rozwojem miażdżycy oraz rakowaceniem komórek. Podgrzej szklankę mleka roślinnego (np. migdałowego)i rozpuść w niej półtorej łyżki miodu. Dodaj pół szklanki zblanszowanego i zmiksowanego szpinaku, pół banana i dwie łyżki masła kokosowego. Wszystko zmiksuj, przelej do pojemnika i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Marchewkowe wzmacniają wzrok
Dostarczają spore ilości prowitaminy A, czyli beta-karotenu, który wpływa na poprawę wzroku i hamuje starzenie się oczu. Jest również źródłem luteiny, likopenu i zeaksantyny, które działają antynowotworowo. W żaroodpornym naczyniu upiecz 7 marchewek (40 minut w 230°C). Potem odstaw je do wystygnięcia, pokrój na małe kawałki, a następnie włóż do miski. Do marchwi dodaj pół szklanki mleczka kokosowego, 2 łyżki syropu klonowego, banana i szczyptę soli. Wszystko zmiksuj i wstaw do zamrażarki na 3 godziny.
Kalafiorowe wspomogą odchudzanie
Warzywo to zawiera dużo błonnika, który wypełniając żołądek, daje uczucie sytości oraz pobudza do pracy jelita, oczyszczając je. Łagodny smak kalafiora czyni z niego doskonałą podstawę do robienia lodów. Kilka różyczek surowego kalafiora zblenduj. Dodaj 2 łyżki ksylitolu, szklankę truskawek lub brzoskwiń pokrojonych na kawałki i 200 ml mleka sojowego lub ryżowego. Wszystko zmiksuj i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.
Bananowe obniżają ciśnienie
Banany to skarbnica potasu, który reguluje pracę serca, dlatego są jednymi z najbardziej polecanych produktów w diecie nadciśnieniowców. Dodatkowo zawierają witaminy C,A, K, z grupy B oraz wapń, fosfor i magnez. Dzięki temu pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Lody bananowe są też pomocne przy wrzodach żołądka, bowiem wzbudzają rozrost śluzówki żołądka. Weź bardzo dojrzałe banany. Obierz je ze skórki i pokrój na centymetrowe plasterki. Przełóż do foliowej torebki i ułóż płasko w zamrażalniku na 1-2 godziny. Następnie wyjmij i zmiksuj w blenderze. Mają kremową konsystencję i są gotowe do jedzenia!
29/2016 Na żywo