Łuszczyca atakuje skórę i kości
Oprócz zmian na skórze, wywołuje sztywność rąk, nóg, deformacje i obrzęki. Jak złagodzić te objawy?
Lato to świetna okazja, aby zmniejszyć dolegliwości związane z tą chorobą. Powoduje ona bowiem nie tylko uszkodzenia skóry, ale i zmiany w stawach. Słońce wpływa na te wszystkie objawy zbawiennie. Przynosi ulgę aż 80. procentom pacjentów z łuszczycą.
Pokochaj słońce
Promienie słoneczne działają przeciwzapalnie. Poza tym pod ich wpływem skóra wytwarza witaminę D, która regeneruje stawy. Ale dawkuj słońce z umiarem, aby się nie poparzyć. Natomiast zimą osobom z łuszczycą zaleca się naświetlanie promieniami UVA.
Zmieniaj klimat
Stan zdrowia bardzo poprawiają kuracje klimatyczne. Szczególnie zaleca się morze i wysokie góry. Taki pobyt powinien trwać do sześciu tygodni. Polsce w leczeniu łuszczycy specjalizują się uzdrowiska w Busku Zdroju.
Relaksuj się
Unikaj stresu, który zaostrza objawy łuszczycy, w tym problemy ze stawami. Aby się wyciszyć, sięgnij po książkę, słuchaj muzyki, spotykaj się ze znajomymi. Poświęć na to minimum pół godziny dziennie.
Pamiętaj o wysiłku fizycznym
Ruszaj się jak najczęściej, spaceruj, pływaj, jeździj na rowerze. Poprzez aktywność zwiększysz swoje szanse na uniknięcie deformacji stawów. Zaniechanie ruchu może bowiem zmniejszyć ich ruchomość, powodować przykurcze i osłabić mięśnie.
Ćwicz palce
Opuszkiem kciuka dotykaj opuszków innych palców. Staraj się, aby palce utworzyły koło. Możesz też odginać palce jednej ręki palcami drugiej do przodu i do tyłu. Odchylaj je, aż poczujesz naciągnięcie (to nie może boleć). Po rozciągnięciu każdego palca połóż dłoń z nadgarstkiem na stole, oderwij palce od blatu i odchyl jak najwyżej. Potem kładź każdy palec z osobna, bez pomocy drugiej ręki. Następnie, nadal trzymając rękę położoną na stole, rozsuwaj palce jak najdalej od siebie i je do siebie przysuwaj.
Ważna jest dieta
Jedź produkty, które działają przeciwzapalnie. Spożywaj oliwę, olej lniany, tłuste ryby morskie (dorsza, makrelę, łososia, halibuta, tuńczyka). Jedz cztery razy w tygodniu pestki dyni, orzechy włoskie. A także marchew, dynię, brokuły, szpinak, sałatę, jarmuż natkę, jagody, mango, truskawki, figi. Ograniczaj tłuszcze zwierzęce, czerwone mięso, nabiał, masło, soję, orzeszki ziemne, cukier, słodycze (m.in. czekoladę), pizzę, zapiekanki, chipsy, kawę i alkohol.
Lecznicze mikstury
Stosuj napary i kąpiele. Pokrój drobno korzeń łopianu i wysusz. Upraż na suchej, patelni, aż zmienią kolor na złocistobrązowy. Łyżkę suszu zalej szklanką wrzątku, parz 30 minut i pij codziennie po pół szklanki przez miesiąc. Albo szklankę mąki owsianej lub dwie szklanki płatków zalej pięcioma litrami wody. Gotuj wolno przez siedem minut. Wlej do ciepłej (nie gorącej) kąpieli. Przebywaj w niej 15-20 minut.
Ziele bratka złagodzi ból
Może pomóc chorym stawom, ponieważ zawiera kwas salicylowy, który ma silne właściwości przeciwzapalne. Przyspiesza też przemianę materii, co zmniejsza nadwagę niekorzystną dla stawów. Herbatka z bratka. Dwie łyżki ziela lub dwie torebki herbatki zalej dwoma szklankami letniej wody. Doprowadź do wrzenia, trzymaj na ogniu pięć minut (nie gotuj), następnie przecedź i wlej do termosu. Pij cztery razy dziennie po pół szklanki przez dwa tygodnie. Po trzech dniach kurację możesz powtórzyć. Kompres. Rób również ciepłe okłady na bolące stawy. Kawałek gazy zamocz w odwarze z bratka i przyłóż na 20 minut. Gdy ból dotyka stawów ręki, po prostu mocz je w tym odwarze.
Zobacz także: