Majeranek na zdrowie
Moc ziół jest naprawdę wielka. Szkoda, że zapominamy o tym na co dzień. A przecież przyprawiając ziołami nasze dania, zyskamy nie tylko smak, ale i zdrowie.
Pod lupę weźmy majeranek. Jest doskonałym antidotum na różnego rodzaju dysfunkcje metaboliczne, nic dziwnego, że często znajdziemy go w daniach ciężkostrawnych. Doświadczony kucharz wie, czym posypać pieczeń.
Majeranek sprzyja procesom trawiennym, dlatego zaleca się go osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Rekomendowany jest jako naturalny lek na kaszel i problemy z zatokami.
Leczniczy napar
Można pomóc sobie domowych naparem na bazie majeranku zwłaszcza, gdy wypijemy, kiedy zaczynamy czuć się źle. Łyżkę majeranku zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem około 15 minut.
Gdy przestygnie, przecedzamy i pijemy, najlepiej przed snem.
Z uwagi na właściwości odkażające i przeciwzapalne napar możemy też stosować do płukania jamy ustnej i gardła. Będzie pomocny przy bólu gardła, podrażnieniach dziąseł i skłonności do aft.
*****
Zobacz także: