Medyczne prawdy i mity o cholesterolu
Poznaj najczęstsze pytania i wątpliwości.
1. Najlepiej mieć jak najniższy poziom cholesterolu. NIE
Zbyt niskie stężenie też nie jest dobre dla organizmu. Powoduje m.in. większą podatność na choroby układu limfatycznego i obniżoną odporność.
2. Wysoki poziom cholesterolu można dziedziczyć. TAK
To prawda, ale pamiętaj, że i tak ok. 40 proc. cholesterolu trafia do naszych organizmów z pożywieniem. Szczególnie, gdy przybywa nam lat.
3. Jajka to bomba cholesterolowa. NIE
Jedno jajko zawiera 200 mg cholesterolu, podczas gdy dziennie nie powinno się przyjmować więcej niż 300 mg. Spokojnie możesz więc jeść jedno jajko dziennie!
4. Cholesterol podnoszą tłuste sery i tłuszcz zwierzęcy. TAK
Taka dieta na dłuższą metę musi skończyć się wysokim poziomem cholesterolu. Jedz tłuszcze, ale te w oleju rzepakowym, rybach morskich, orzechach.