Mikstury z bzu na kaszel i łamanie w kościach

article cover
123RF/PICSEL

Mikstury z bzu na kaszel i łamanie w kościach

A może herbatka? Wymieszaj w równych proporcjach kwiaty bzu i lipy (albo rumianku). Łyżkę rozdrobnionego surowca zalej szklanką wrzątku. Odstaw na kwadrans pod przykryciem. Pij po dwie lub trzy szklanki herbatki dziennie.
A może herbatka? Wymieszaj w równych proporcjach kwiaty bzu i lipy (albo rumianku). Łyżkę rozdrobnionego surowca zalej szklanką wrzątku. Odstaw na kwadrans pod przykryciem. Pij po dwie lub trzy szklanki herbatki dziennie.123RF/PICSEL
Jak przygotować napar? Łyżkę kwiatów wsyp do filiżanki i zalej gorącą wodą. Pozwól im się zaparzyć (napar ma przyjemny, nieco karmelowy smak, zupełnie pozbawiony goryczki). Pij od dwóch do czterech razy dziennie po filiżance, jeśli masz kaszel, łamie cię w kościach albo dokuczają ci skoki ciśnienia. Napar z kwiatów i liści lilaka stosowany zewnętrznie podleczy problemy skórne. Jest skutecznym kosmetykiem. Stosuj go do przemywania skóry zamiast toniku lub do okładów na cienie i obrzęki pod oczami.
Jak przygotować napar? Łyżkę kwiatów wsyp do filiżanki i zalej gorącą wodą. Pozwól im się zaparzyć (napar ma przyjemny, nieco karmelowy smak, zupełnie pozbawiony goryczki). Pij od dwóch do czterech razy dziennie po filiżance, jeśli masz kaszel, łamie cię w kościach albo dokuczają ci skoki ciśnienia. Napar z kwiatów i liści lilaka stosowany zewnętrznie podleczy problemy skórne. Jest skutecznym kosmetykiem. Stosuj go do przemywania skóry zamiast toniku lub do okładów na cienie i obrzęki pod oczami. 123RF/PICSEL
Tak zrobisz syrop! Przygotuj po cztery szklanki: kwiatów lilaka, cukru i wody oraz jedną cytrynę. Kwiaty opłucz i poobrywaj z szypułek. Wodę podgrzej z cukrem, dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Gorącym syropem zalej płatki kwiatów lilaka i zostaw na trzy dni. Syrop przecedź, przelej do małych słoiczków, zagotuj je. Dodawaj do herbaty. Stosuj po łyżeczce dwa do trzech razy dziennie, gdy męczy cię kaszel. Źródło: Życie na gorąco
Tak zrobisz syrop! Przygotuj po cztery szklanki: kwiatów lilaka, cukru i wody oraz jedną cytrynę. Kwiaty opłucz i poobrywaj z szypułek. Wodę podgrzej z cukrem, dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Gorącym syropem zalej płatki kwiatów lilaka i zostaw na trzy dni. Syrop przecedź, przelej do małych słoiczków, zagotuj je. Dodawaj do herbaty. Stosuj po łyżeczce dwa do trzech razy dziennie, gdy męczy cię kaszel. Źródło: Życie na gorąco123RF/PICSEL
Jest skutecznym środkiem na przeziębienie i grypę. Działa napotnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Łagodzi kaszel oraz infekcje gardła. Poprawia odporność organizmu. Ponadto pomaga w problemach z trawieniem, leczy biegunki. Działa moczopędnie oraz odtruwa organizm i wątrobę. Liście lilaka pospolitego zrywamy w pogodny, suchy dzień, najlepiej zanim rozwiną się kwiaty. Potem suszymy je rozłożone w przewiewnym i zacienionym miejscu. Kwiaty najlepiej ścinać w momencie, gdy rozwijają się dolne partie kwiatostanu. Następnie trzeba je sfermentować. Oddzielamy je od gałązek i wypełniamy nimi szczelnie słoiki. Słoiki zakręcamy i wkładamy do piekarnika nastawionego na temperaturę 50°C, na trzy godziny. Na koniec kwiaty rozkładamy cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i znów suszymy w lekko nagrzanym piekarniku. Gdy będą całkiem suche, przesypujemy je do papierowych torebek lub słoików.
Jest skutecznym środkiem na przeziębienie i grypę. Działa napotnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Łagodzi kaszel oraz infekcje gardła. Poprawia odporność organizmu. Ponadto pomaga w problemach z trawieniem, leczy biegunki. Działa moczopędnie oraz odtruwa organizm i wątrobę. Liście lilaka pospolitego zrywamy w pogodny, suchy dzień, najlepiej zanim rozwiną się kwiaty. Potem suszymy je rozłożone w przewiewnym i zacienionym miejscu. Kwiaty najlepiej ścinać w momencie, gdy rozwijają się dolne partie kwiatostanu. Następnie trzeba je sfermentować. Oddzielamy je od gałązek i wypełniamy nimi szczelnie słoiki. Słoiki zakręcamy i wkładamy do piekarnika nastawionego na temperaturę 50°C, na trzy godziny. Na koniec kwiaty rozkładamy cienką warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i znów suszymy w lekko nagrzanym piekarniku. Gdy będą całkiem suche, przesypujemy je do papierowych torebek lub słoików. 123RF/PICSEL
zdjęcie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?