Miodowe kuracje
Dzięki swym właściwościom miód może zdziałać więcej niż niejedna tabletka. I w dodatku pomaga na wiele różnych chorób.


Podobnie jak inne produkty z ula (np. propolis lub pyłek kwiatowy) miód wspiera nasz organizm w walce z chorobą, mobilizuje jego naturalne siły obronne. Stosowany umiejętnie może też przez wiele lat chronić narządy, które potrzebują wsparcia - słabsze serce, żołądek, kruche naczynia krwionośne. Skutecznie likwiduje również kłopoty ze snem, a także poprawia nastrój (jest zdrowym zastępcą niezdrowych słodyczy). Niestety, nie wszyscy mogą cieszyć się jego smakiem. Jest zaliczany do grupy silnych alergenów pokarmowych, a i u osób uczulonych na pyłki może wywoływać nieprzyjemne objawy. Nie powinni go jeść chorzy na cukrzycę.
Gdy chcesz łagodzić dolegliwości
1. Nadciśnienie.
2. Przemęczenie, osłabienie, kłopoty z koncentracją.
3. Bóle stawów.
4. Przeziębienie.
Miód idealny - jaki wybrać?
Proporcje składników zależą od rodzaju miodu, dlatego różne jego gatunki są lekiem na różne schorzenia.
Natura zgromadziła w miodzie wszystko, co najcenniejsze! Są w nim witaminy: A, C, K i z grupy B oraz przeszło 30 minerałów niezbędnych dla zdrowia (m.in. żelazo, mangan, magnez). Zawiera też bioflawonoidy usprawniające krążenie i substancje bakteriobójcze. Proporcje składników zależą od rodzaju miodu, dlatego różne jego gatunki są lekiem na różne schorzenia.
- Gryczany
Uwaga! Miód jest, co prawda, dość kaloryczny - łyżka ma 80 kcal - ale gdy jemy tylko jedną dziennie, z pewnością nie grozi nam nadwaga.
Joanna Zielewska
Kobieta i życie 9/2010