Miodowe kuracje
Dzięki swym właściwościom miód może zdziałać więcej niż niejedna tabletka. I w dodatku pomaga na wiele różnych chorób.
Podobnie jak inne produkty z ula (np. propolis lub pyłek kwiatowy) miód wspiera nasz organizm w walce z chorobą, mobilizuje jego naturalne siły obronne. Stosowany umiejętnie może też przez wiele lat chronić narządy, które potrzebują wsparcia - słabsze serce, żołądek, kruche naczynia krwionośne. Skutecznie likwiduje również kłopoty ze snem, a także poprawia nastrój (jest zdrowym zastępcą niezdrowych słodyczy). Niestety, nie wszyscy mogą cieszyć się jego smakiem. Jest zaliczany do grupy silnych alergenów pokarmowych, a i u osób uczulonych na pyłki może wywoływać nieprzyjemne objawy. Nie powinni go jeść chorzy na cukrzycę.
Gdy chcesz łagodzić dolegliwości
1. Nadciśnienie.
Wymieszaj po pół szklanki miodu rzepakowego, soku z marchwi i soku z buraków. Pij napój 3 razy dziennie po pół szklanki, godzinę przed jedzeniem. (Uwaga! Nie odstawiaj leków na nadciśnienie bez konsultacji z lekarzem!)
2. Przemęczenie, osłabienie, kłopoty z koncentracją.
Rozpuść łyżkę miodu lipowego w szklance letniej wody, pozostaw na noc. Pij małymi łykami na czczo, 30 minut przed śniadaniem - przez 2 miesiące. Potem zrób 3 tygodnie przerwy i powtórz kurację (także przez 2 miesiące).
3. Bóle stawów.
Łyżkę miodu wrzosowego, sok z połowy cytryny i łyżeczkę oliwy dodaj do szklanki letniej przegotowanej wody. Wymieszaj. Pij dwa razy dziennie po pół szklanki przez 3 miesiące. Powtórz po miesiącu przerwy.
4. Przeziębienie.
Łyżkę miodu lipowego dodaj do chłodnego naparu z malin, dzikiej róży lub kwiatów lipy. W czasie infekcji pij codziennie 2 szklanki takiego napoju.
Miód idealny - jaki wybrać?
Proporcje składników zależą od rodzaju miodu, dlatego różne jego gatunki są lekiem na różne schorzenia.
Natura zgromadziła w miodzie wszystko, co najcenniejsze! Są w nim witaminy: A, C, K i z grupy B oraz przeszło 30 minerałów niezbędnych dla zdrowia (m.in. żelazo, mangan, magnez). Zawiera też bioflawonoidy usprawniające krążenie i substancje bakteriobójcze. Proporcje składników zależą od rodzaju miodu, dlatego różne jego gatunki są lekiem na różne schorzenia.
- Gryczany
Zawiera sporo rutyny, która z wit. C uszczelnia naczynia krwionośne. Zaleca się go przy chorobach serca i układu krążenia. Kolorem przypomina bursztyn; ma ostry smak.
- Rzepakowy
Dzięki dużej zawartości acetylocholiny, potasu i magnezu reguluje ciśnienie krwi. Wzmacnia serce, usuwa nadmiar wody, zmniejszając obrzęki. Wskazany przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych oraz infekcjach. Jest słomkowy, a po skrystalizowaniu kremowoszary; o delikatnym smaku.
- Akacjowy
Wzmacnia układ krążenia, działa uspokajająco, moczopędnie i bakteriobójczo (pomocny w zapaleniu dróg moczowych). W stanie płynnym jasnosłomkowy; skrystalizowany - kremowy; łagodny w smaku.
- Lipowy
Działa napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Łagodzi też objawy stresu. Ma jasnobursztynowy kolor, który zmienia się w ciemnozłocisty; ma dość ostry smak.
- Wielokwiatowy
Można go jeść i… stosować w postaci maseczek. Poprawia nawilżenie i ukrwienie skóry, działa łagodząco. Przyśpiesza gojenie się ran. Złocisty; o łagodnym smaku.
- Wrzosowy
Wzmacnia układ krwionośny, niweluje obrzęki. Polecany mężczyznom, bo zapobiega schorzeniom prostaty i wspomaga ich leczenie. Czerwonobrunatny, a po scukrzeniu żółtobrunatny; pachnie wrzosem.
- Spadziowy
Zawiera czterokrotnie więcej żelaza niż inne miody. To specyfik dla przemęczonych i zestresowanych. Działa kojąco na stany zapalne dróg oddechowych. Jeśli powstał z drzew iglastych, ma ciemną barwę i zapach igliwia. Jeśli z liściastych, jest zielonkawozłocisty i ma słaby korzenny zapach.
Uwaga! Miód jest, co prawda, dość kaloryczny - łyżka ma 80 kcal - ale gdy jemy tylko jedną dziennie, z pewnością nie grozi nam nadwaga.
Joanna Zielewska
Kobieta i życie 9/2010