Miodunka: Piękny kwiat o wielu zastosowaniach
Miodunka jest wielobarwnym kwiatem, który wykazuje działanie lecznicze. Od wieków wspomaga się nią oczyszczenie organizmu i leczenie stanów zapalnych. W jakiej postaci najlepiej spożywać miodunkę?
Miodunka rośnie w całej Polsce, choć szczególnie często występuje na Pomorzu Zachodnim. Można ją jednak posadzić nawet w ogrodzie. Wygląda pięknie i przetrwa srogie mrozy. Oprócz walorów ozdobnych cechuje się właściwościami leczniczymi.
Kwiaty miodunki zawierają garbniki, a co za tym idzie, wykazują działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Oprócz tego roślina to źródło witaminy C i B, krzemionki, flawonoidów oraz wielu kwasów, które mają zbawienny wpływ na organizm.
Miodunka polecana jest szczególnie osobom, które zmagają się ze schorzeniami układu oddechowego oraz tym, narażonym na skutki smogu. Roślina zwiększa odporność pęcherzyków płucnych na zanieczyszczenia pochodzące z powietrza. Wspomaga również leczenie uszkodzonej tkanki płucnej. Stosowana w postaci naparów i inhalacji pomoże oczyścić drogi oddechowe.
Jak stosować miodunkę?
Kwiaty można zasuszyć i przygotować z nich napar. Miodunkę zbiera się do końca maja i suszy w pomieszczeniach o temperaturze 35 stopni. Ale to nie wszystko! Kwiaty można wykorzystać do przygotowania masła. Wystarczy, że do zmiękczonego masła dodamy sok z cytryny, czosnek, sól i poszatkowane liście pokrzywy oraz miodunki. Składniki mieszamy ze sobą, a później nakładamy na kanapki.
Zobacz także: