Miody. Jak połapać się w tym gąszczu?

article cover
123RF/PICSEL

Miody. Jak połapać się w tym gąszczu?

Lipowy Dobry na przeziębienie - ma właściwości antybakteryjne, dostarczy witamin z grupy B, witaminy C. Miód lipowy łagodzi kaszel, obniża gorączkę, a także uspokaja. Sięgaj po niego, gdy dopadną cię przeziębienie lub grypa. Jego związki pomagają niszczyć drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych, nosa i gardła. Ma działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne. Wspomaga także leczenie zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc.
Lipowy Dobry na przeziębienie - ma właściwości antybakteryjne, dostarczy witamin z grupy B, witaminy C. Miód lipowy łagodzi kaszel, obniża gorączkę, a także uspokaja. Sięgaj po niego, gdy dopadną cię przeziębienie lub grypa. Jego związki pomagają niszczyć drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych, nosa i gardła. Ma działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne. Wspomaga także leczenie zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc. 123RF/PICSEL
Wielokwiatowy Działa jak naturalny antybiotyk, podaje się go na wzmocnienie i w infekcjach. Poleca się go także osobom dbającym o linię (nie jest zbyt kaloryczny). Warto go podawać dzieciom, ponieważ miód wielokwiatowy ma właściwości antyalergiczne i przeciwdziała próchnicy. Służy seniorom - wzmacnia serce, wątrobę i jelita.
Wielokwiatowy Działa jak naturalny antybiotyk, podaje się go na wzmocnienie i w infekcjach. Poleca się go także osobom dbającym o linię (nie jest zbyt kaloryczny). Warto go podawać dzieciom, ponieważ miód wielokwiatowy ma właściwości antyalergiczne i przeciwdziała próchnicy. Służy seniorom - wzmacnia serce, wątrobę i jelita. 123RF/PICSEL
Akacjowy Zmniejszy wzdęcia i zaparcia, łagodzi zgagę. Działa uspokajająco, korzystnie wpływa na gardło w infekcji dróg oddechowych. Warto go podawać niejadkom - poprawia apetyt. Jest to jedyny miód, po który mogą od czasu do czasu sięgać osoby chorujące na cukrzycę w lekkiej postaci. Miód akacjowy zawiera bowiem mniej niż inne rodzaje glukozy, a więcej fruktozy. To cukier prosty, który jest bezpieczniejszy dla diabetyków, m.in. dlatego, że ma niski indeks glikemiczny. Jednak i jego nie można jeść w nadmiarze, dlatego przed włączeniem go do diety skonsultuj się z lekarzem. Miej go pod ręką także, gdy odczuwasz zmęczenie i spadek energii albo gdy czeka cię wzmożony wysiłek umysłowy. Stanowi on bowiem źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, których potrzebuje twój mózg.
Akacjowy Zmniejszy wzdęcia i zaparcia, łagodzi zgagę. Działa uspokajająco, korzystnie wpływa na gardło w infekcji dróg oddechowych. Warto go podawać niejadkom - poprawia apetyt. Jest to jedyny miód, po który mogą od czasu do czasu sięgać osoby chorujące na cukrzycę w lekkiej postaci. Miód akacjowy zawiera bowiem mniej niż inne rodzaje glukozy, a więcej fruktozy. To cukier prosty, który jest bezpieczniejszy dla diabetyków, m.in. dlatego, że ma niski indeks glikemiczny. Jednak i jego nie można jeść w nadmiarze, dlatego przed włączeniem go do diety skonsultuj się z lekarzem. Miej go pod ręką także, gdy odczuwasz zmęczenie i spadek energii albo gdy czeka cię wzmożony wysiłek umysłowy. Stanowi on bowiem źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, których potrzebuje twój mózg. 123RF/PICSEL
Miód wzmocni organizm, dostarczy cennych witamin i minerałów, a także doskonale nawilży skórę suchą, łuszczącą się i trądzikową. Można nim smarować krostki i owrzodzenia, ponieważ ma działanie antybakteryjne. Zdaniem naukowców miód wzmacnia kości. To ważna wiadomość dla osób zagrożonych osteoporozą. Co jeszcze powinniśmy o nim wiedzieć?
Miód wzmocni organizm, dostarczy cennych witamin i minerałów, a także doskonale nawilży skórę suchą, łuszczącą się i trądzikową. Można nim smarować krostki i owrzodzenia, ponieważ ma działanie antybakteryjne. Zdaniem naukowców miód wzmacnia kości. To ważna wiadomość dla osób zagrożonych osteoporozą. Co jeszcze powinniśmy o nim wiedzieć?123RF/PICSEL
Gryczany Oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, leczy anemię (dostarczy żelaza). Wzmocni układ krążenia, działa przeciwmiażdżycowo. Odgrywa znaczną rolę w leczeniu chorób serca i układu krążenia, a to za sprawą dużej zawartości cukrów prostych. Jeśli masz miażdżycę lub dusznicę bolesną, zażywaj od 7 do 8 łyżek miodu dziennie, w trzech dawkach, przez co najmniej dwa-trzy miesiące. Przy nerwicy serca zaleca się natomiast przyjmowanie od 7 do 13 łyżek miodu.
Gryczany Oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, leczy anemię (dostarczy żelaza). Wzmocni układ krążenia, działa przeciwmiażdżycowo. Odgrywa znaczną rolę w leczeniu chorób serca i układu krążenia, a to za sprawą dużej zawartości cukrów prostych. Jeśli masz miażdżycę lub dusznicę bolesną, zażywaj od 7 do 8 łyżek miodu dziennie, w trzech dawkach, przez co najmniej dwa-trzy miesiące. Przy nerwicy serca zaleca się natomiast przyjmowanie od 7 do 13 łyżek miodu. 123RF/PICSEL
Miód faceliowy Ma bardzo delikatny smak, niemal niewyczuwalny, gdy słodzimy nim napój. Dlatego warto stosować go zamiast cukru. Miód z facelii ma subtelny i lekko kwaskowaty. Spożywanie tego miodu, podczas zatrucia będzie wspomagało ochronę wątroby.
Miód faceliowy Ma bardzo delikatny smak, niemal niewyczuwalny, gdy słodzimy nim napój. Dlatego warto stosować go zamiast cukru. Miód z facelii ma subtelny i lekko kwaskowaty. Spożywanie tego miodu, podczas zatrucia będzie wspomagało ochronę wątroby.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?