Reklama

Reklama

Mniszek lekarski: Wspomaga jelita

Zrobiony z niego syrop smakuje jak miód. Nie o smak jednak chodzi, ale o jego właściwości, z których możemy korzystać. Mniszek lekarski, jak sama nazwa wskazuje, występuje w leczniczej roli.

Roślinę można spożywać nie tylko w postaci syropu - właściwie nie mamy ograniczeń, jeśli chodzi o formę, w jakiej trafia do naszego menu.

Reklama

Surowego mniszka dodaje się do sałatek, ale można go także gotować lub smażyć. W naszej rodzinnej kuchni najczęściej przygotowuje się z niego napar albo stosuje jako leczniczy kompres.  

Napar z mniszka pomoże przy dolegliwościach jelitowych, stymuluje bowiem wydzielanie żółci i zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu jelita lepiej pracują.

Łyżkę kwiatów gotujemy w 500 ml wody (ok. dwie szklanki), około 20 minut, czekamy aż przestygnie i odcedzamy fusy. Popijamy w ciągu dnia.  

Jakie są jego właściwości mniszka lekarskiego?

Aż trudno uwierzyć, że roślina jest traktowana jako chwast. W swym składzie chemicznym zawiera terpentynę, duże ilości garbników (są w korzeniu), sole mineralne, flawonoidy, witaminę C oraz te z grupy B.

Mniszek poprawia odporność, a także obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu wpływa na układ naczyniowo-sercowy. Nie jest polecany osobom borykającym się z chorobami nerek czy chorobą wrzodową.

Zobacz także: 

Czerwona herbata odchudza?  

Hormony mają nas w garści 

Aloes: Sukulent, który leczy

Zobacz również:

Dowiedz się więcej na temat: mniszek lekarski

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje