Mniszek lekarski: Wspomaga jelita
Zrobiony z niego syrop smakuje jak miód. Nie o smak jednak chodzi, ale o jego właściwości, z których możemy korzystać. Mniszek lekarski, jak sama nazwa wskazuje, występuje w leczniczej roli.
Roślinę można spożywać nie tylko w postaci syropu - właściwie nie mamy ograniczeń, jeśli chodzi o formę, w jakiej trafia do naszego menu.
Surowego mniszka dodaje się do sałatek, ale można go także gotować lub smażyć. W naszej rodzinnej kuchni najczęściej przygotowuje się z niego napar albo stosuje jako leczniczy kompres.
Napar z mniszka pomoże przy dolegliwościach jelitowych, stymuluje bowiem wydzielanie żółci i zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu jelita lepiej pracują.
Łyżkę kwiatów gotujemy w 500 ml wody (ok. dwie szklanki), około 20 minut, czekamy aż przestygnie i odcedzamy fusy. Popijamy w ciągu dnia.
Jakie są jego właściwości mniszka lekarskiego?
Aż trudno uwierzyć, że roślina jest traktowana jako chwast. W swym składzie chemicznym zawiera terpentynę, duże ilości garbników (są w korzeniu), sole mineralne, flawonoidy, witaminę C oraz te z grupy B.
Mniszek poprawia odporność, a także obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu wpływa na układ naczyniowo-sercowy. Nie jest polecany osobom borykającym się z chorobami nerek czy chorobą wrzodową.
Zobacz także:
Zobacz również: