Mniszek podleczy wiosenne infekcje
Wyglądają podobnie, ale mniszek lekarski to nie mlecz. Jak go rozpoznać? Z jego łodygi wyrasta tylko jeden kwiat, z łodygi mlecza - kilka.
Zastosowanie lecznicze mają wszystkie części rośliny. Liście i kwiaty można wykorzystywać do momentu pojawienia się "dmuchawców". Korzeń najcenniejszy jest jesienią.
Leczniczy chwast
Kwiaty mniszka, dzięki bogactwu witamin i flawonoidów, wspomagają organizm w walce z wirusami. Mniszek jest też rośliną żółciopędną, bardzo korzystną dla osób cierpiących na zaburzenia pracy wątroby - uwalnia jej miąższ od toksyn. Przetwory z mniszka polecane są przy zaburzeniach pracy nerek, chorobach układu moczowego i kłopotach trawiennych. Zewnętrznie przyniosą ulgę w bólach reumatycznych.
Nalewka na pierwsze objawy przeziębienia
Składniki: ok. 300 główek kwiatów, 0,5 litra spirytusu, 0,5 kg cukru, połowa cytryny i 300 ml wody
Kwiaty zbierz do południa, kiedy zniknie już rosa. Rozłóż je na papierze, aby wyszły z nich małe, czarne robaczki. Następnie ułóż w dużym słoju, zasyp cukrem, dodaj plasterki cytryny i zalej spirytusem oraz wodą. Odstaw w ciemne miejsce na 4 tygodnie, potrząsaj słojem raz dziennie. Przefiltruj i przelej do butelek. Pij kieliszek dziennie, gdy złapie cię przeziębienie.
Syrop na kaszel i chrypkę
Składniki: około 400 główek kwiatów, 1 cytryna, 1 litr wody, 1 kg cukru
Oczyszczone kwiatki (bez owadów) włóż do garnka, zalej wrzącą wodą, lekko ugnieć i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj cytrynę w plasterkach. Wszystko odstaw na noc, przecedź przez gazę i dodaj cukier. Zagotuj jeszcze raz, aż do rozpuszczenia cukru. Gdy uzyskasz konsystencję lejącego się miodu, przelej syrop do czystych i wyparzonych słoiczków. Zakręć je i ustaw denkiem do góry do ostygnięcia. Syrop przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Pij 2-3 łyżeczki dziennie.
Konfitura na odporność
Składniki: płatki mniszka z 200 g kwiatów, 100 g owocu pomarańczy lub cytryny, 0,8 l wody, 800 g cukru
Do emaliowanego dwulitrowego garnka wsyp płatki, drobno pokrojoną pomarańczę lub cytrynę bez pestek, zalej wodą i zagotuj. Dodaj cukier, gotuj 1,5-2 godziny na małym ogniu, bez pokrywki, co jakiś czas mieszając i usuwając łyżką powstałą pianę. Po ostudzeniu przelej do słoika i przechowuj w lodówce. Spożywaj 1 łyżeczkę 3 razy dziennie. Pamiętaj, że nie jest to słodka przekąska, tylko lekarstwo, dlatego nie przekraczaj zalecanej dawki.
Sok na zapalenie oskrzeli i wiosenne alergie
Do jego przyrządzenia mogą być użyte kwiaty, liście oraz korzenie, ok. 2 garście na litr wody.
Włóż wszystko na 30-40 minut do zimnej, słonej wody (proporcje: 2 łyżki soli na 1 litr wody). "Przepuść" przez sokowirówkę. Dodaj odrobinę miodu do smaku.
Spożywaj około 1/2 szklanki w ciągu dnia. Pij małymi dawkami (1 łyżka stołowa na raz). Kuracja powinna trwać 3-4 tygodnie.