Moda na niebieską herbatę
Jej błękitny kolor robi niesamowite wrażenie. Choć wiele osób obawia się, że to sprawka barwników spożywczych, niebieska herbata jest produktem naturalnym.
Przygotowuje się ją z rośliny o nazwie Klitoria ternateńska, która jest od wieków wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Przypisuje się jej szczególne moce: ma łagodzić stres i wzmacniać pamięć i układ nerwowy, poprawiać nastrój.
Badania potwierdziły, że ma działanie relaksujące i powoduje rozluźnienie mięśni gładkich. To nie koniec jej zalet. Działa także przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i łagodzi bóle. Ma także właściwości moczopędne i przeciwcukrzycowe.
Ze względu na korzystne działanie na skórę i włosy, jest stosowana jako składnik naturalnych kosmetyków. Jest wykorzystywana do barwienia włosów, także jako dodatek do henny. Można jej także używać do naturalnego barwienia np. deserów.
Odpowiedzialne za niebieski kolor antocyjany są wrażliwe na odczyn ph. Zaparzona wodą o ph zasadowym będzie miała kolor niebieski. Wystarczy jednak dodatek soku z cytryny, by zmieniła kolor na różowy!