Na ból gardła i chrypę
Kandyzowany imbir zachowuje swoje właściwości znacznie dłużej niż świeży korzeń. Pomoże zlikwidować drapanie w gardle przy suchym kaszlu.
Działanie
Imbir jest dobry nie tylko na przeziębienie. Przynosi też ulgę chorym stawom i łagodzi ból migrenowy. Zwalcza nieświeży oddech - działa odkażająco i odświeżająco. Usprawnia krążenie krwi, leczy wzdęcia i przeciwdziała wymiotom po chemioterapii.
Składniki
500 g świeżego imbiru, 800 g cukru trzcinowego, 1 litr wody, łyżeczka soli
Przygotowanie
Imbir obierz ze skórki i pokrój na centymetrowe plastry. Zalej wodą, tak aby je przykrywała i posól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie odcedź, zalej litrem wody i dodaj cukier. Gotuj na minimalnym ogniu przez 20 minut, często mieszając. Przełóż na blaszkę na całą noc, aby wysechł, a następnie obtocz w cukrze. Przechowuj w szczelnie zakręcanym słoju. Możesz go ssać, jak cukierki lub dodawać do herbaty, kawy lub kompotu po 3-4 cząstki w ciągu dnia.