Na co pomoże czarny bez?

article cover
123RF/PICSEL

Na co pomoże czarny bez?

Owoce zawierają sporo pektyn, co ułatwia przygotowanie dżemu (łagodzi wrzody, leczy zaparcia). Na kilogram owoców użyj sok z jednej cytryny, pół kilo cukru i ewentualnie trochę wody. Gotuj na wolnym ogniu do żądanej konsystencji, przetrzyj, możesz zagotować ponownie i gorący przełożyć do słoików.
Owoce zawierają sporo pektyn, co ułatwia przygotowanie dżemu (łagodzi wrzody, leczy zaparcia). Na kilogram owoców użyj sok z jednej cytryny, pół kilo cukru i ewentualnie trochę wody. Gotuj na wolnym ogniu do żądanej konsystencji, przetrzyj, możesz zagotować ponownie i gorący przełożyć do słoików.123RF/PICSEL
Sok przygotujesz z kilograma dojrzałych owoców (bez szypułek), pół kilograma cukru i 250 ml wody. Owoce zalej, dodaj cukier, zagotuj i zostaw jeszcze 10 min na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Przecedź i dobrze odciśnij, zlej do butelek. Sok dostarczy sporo witaminy C i prowitaminy A, żelaza, działa antywirusowo, uszczelnia naczynia krwionośne, łagodzi nerwobóle i kaszel. Stosuj jedną łyżkę soku na pół szklanki ciepłej wody. Pij trzy razy dziennie. Stosuj na przeziębienie, grypę, zaburzenia trawienia, przy nerwobólach i na wzmocnienie.
Sok przygotujesz z kilograma dojrzałych owoców (bez szypułek), pół kilograma cukru i 250 ml wody. Owoce zalej, dodaj cukier, zagotuj i zostaw jeszcze 10 min na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Przecedź i dobrze odciśnij, zlej do butelek. Sok dostarczy sporo witaminy C i prowitaminy A, żelaza, działa antywirusowo, uszczelnia naczynia krwionośne, łagodzi nerwobóle i kaszel. Stosuj jedną łyżkę soku na pół szklanki ciepłej wody. Pij trzy razy dziennie. Stosuj na przeziębienie, grypę, zaburzenia trawienia, przy nerwobólach i na wzmocnienie.123RF/PICSEL
Owoce czarnego bzu nie nadają się do przygotowania wina, ponieważ poddane fermentacji są szkodliwe. Tekst: Świat i Ludzie
Owoce czarnego bzu nie nadają się do przygotowania wina, ponieważ poddane fermentacji są szkodliwe. Tekst: Świat i Ludzie123RF/PICSEL
Nalewka - kilogram owoców opłucz, zalej litrem (lub 1,5 l) wody, gotuj 10 min od chwili wrzenia. Dodaj dwie szklanki cukru. Gdy ostygnie, przecedź, połącz z alkoholem (po pół litra spirytusu i wódki), zakręć, odstaw na cztery tygodnie. Następnie przecedź, zlej do butelek, odstaw na pół roku. Stosuj trzy razy dziennie po dwie łyżki na przeziębienie, grypę, kaszel, niestrawność.
Nalewka - kilogram owoców opłucz, zalej litrem (lub 1,5 l) wody, gotuj 10 min od chwili wrzenia. Dodaj dwie szklanki cukru. Gdy ostygnie, przecedź, połącz z alkoholem (po pół litra spirytusu i wódki), zakręć, odstaw na cztery tygodnie. Następnie przecedź, zlej do butelek, odstaw na pół roku. Stosuj trzy razy dziennie po dwie łyżki na przeziębienie, grypę, kaszel, niestrawność. 123RF/PICSEL
Napar z czarnego bzu rozgrzeje, zadziała napotnie, ułatwi odkrztuszanie. Herbatka z owoców czarnego bzu pomaga w chorobach układu moczowego, działa oczyszczająco, wspiera odchudzanie. Łyżeczkę suszonych owoców zalej szklanką zimnej wody, zagotuj, trzymaj jeszcze pięć min na ogniu od chwili wrzenia. Pij, gdy ostygnie.
Napar z czarnego bzu rozgrzeje, zadziała napotnie, ułatwi odkrztuszanie. Herbatka z owoców czarnego bzu pomaga w chorobach układu moczowego, działa oczyszczająco, wspiera odchudzanie. Łyżeczkę suszonych owoców zalej szklanką zimnej wody, zagotuj, trzymaj jeszcze pięć min na ogniu od chwili wrzenia. Pij, gdy ostygnie. 123RF/PICSEL
Owoce czarnego bzu mają działanie przeczyszczające, antywirusowe, przeciwbólowe. Likwidują zaparcia, łagodzą wzdęcia i kaszel, pomogą na reumatyzm i anemię. Trzeba jednak uważać i nie stosować w dużych ilościach ani za długo. Nie wolno ich jeść na surowo (zawarta w nich sambunigryna i prunazyna są trujące). Gotowanie i suszenie neutralizuje te właściwości.
Owoce czarnego bzu mają działanie przeczyszczające, antywirusowe, przeciwbólowe. Likwidują zaparcia, łagodzą wzdęcia i kaszel, pomogą na reumatyzm i anemię. Trzeba jednak uważać i nie stosować w dużych ilościach ani za długo. Nie wolno ich jeść na surowo (zawarta w nich sambunigryna i prunazyna są trujące). Gotowanie i suszenie neutralizuje te właściwości.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?