Na co pomoże czarny bez?

Z dala od dróg i miast widziałaś krzak czarnego bzu? Pozbieraj teraz jego owoce. Zrobisz z nich nalewkę, syrop, sok, dżem, które przydadzą się całej rodzinie.

article cover
123RF/PICSEL

Na co pomoże czarny bez?

Owoce zawierają sporo pektyn, co ułatwia przygotowanie dżemu (łagodzi wrzody, leczy zaparcia). 

Na kilogram owoców użyj sok z jednej cytryny, pół kilo cukru i ewentualnie trochę wody. Gotuj na wolnym ogniu do żądanej konsystencji, przetrzyj, możesz zagotować ponownie i gorący przełożyć do słoików.
Sok przygotujesz z kilograma dojrzałych owoców (bez szypułek), pół kilograma cukru i 250 ml wody. Owoce zalej, dodaj cukier, zagotuj i zostaw jeszcze 10 min na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Przecedź i dobrze odciśnij, zlej do butelek. 

Sok dostarczy sporo witaminy C i prowitaminy A, żelaza, działa antywirusowo, uszczelnia naczynia krwionośne, łagodzi nerwobóle i kaszel. Stosuj jedną łyżkę soku na pół szklanki ciepłej wody. Pij trzy razy dziennie. Stosuj na przeziębienie, grypę, zaburzenia trawienia, przy nerwobólach i na wzmocnienie.
Owoce czarnego bzu nie nadają się do przygotowania wina, ponieważ poddane fermentacji są szkodliwe.

Tekst: Świat i Ludzie
Nalewka - kilogram owoców opłucz, zalej litrem (lub 1,5 l) wody, gotuj 10 min od chwili wrzenia. Dodaj dwie szklanki cukru. Gdy ostygnie, przecedź, połącz z alkoholem (po pół litra spirytusu i wódki), zakręć, odstaw na cztery tygodnie. Następnie przecedź, zlej do butelek, odstaw na pół roku. 

Stosuj trzy razy dziennie po dwie łyżki na przeziębienie, grypę, kaszel, niestrawność.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas