Na letni ból głowy
Jak sobie pomóc bez tabletki?
Przed nami kilka ciepłych i słonecznych miesięcy. Nie wszyscy będziemy się jednak cieszyć znakomitym samopoczuciem. Według specjalistów z Centrum Bólu Głowy w Nowym Jorku, już wzrost temperatury o 5°C powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych wewnątrz czaszki, a przez to ucisk znajdujących się w okolicy zakończeń nerwowych. Wraz z potem zwiększa się też wydalanie z organizmu wody i soli mineralnych - zwłaszcza u osób funkcjonujących w stresie. Niewielkie odwodnienie nie zawsze wywołuje odczucie pragnienia, za to zmniejsza przepływ krwi i dotlenienie organizmu. W odpowiedzi często pojawia się... ból głowy.
Płynna dieta
Dobre samopoczucie pomoże przywrócić szklanka wody mineralnej. Tyle że oprócz wody potrzebne jest też uzupełnienie poziomu głównych elektrolitów - sodu, chloru, potasu, magnezu. Nie znajdziemy ich w wodach butelkowanych wystarczająco wiele. W niezbędne ilości sodu i potasu zasilą za to organizm kubek soku pomidorowego lub gazpacho - pomidorowy chłodnik. Skarbnicą potasu są też takie warzywa i owoce, jak melon, banany, cytrusy, agrest, morele, porzeczki, rzodkiewka, ziemniak, kalafior i... ogórek.
Z kolei sok z wiśni zawiera znieczulające ból antocyjany. Według dr Jadwigi Górnickiej, autorki "Apteki Natury", osoby cierpiące na bóle głowy powinny pić soki z dyni i szpinaku lub mieszankę soku marchwiowego, buraczanego i ogórkowego. Atakom zapobiega również sok marchwiowo-slerowy i marchwiowo-szpinakowy. By pozbyć się bólu, trzeba wypić powoli ok. 2 szklanek napoju.
Hydroterapia
Chłodna woda o temp. 18-20°C złagodzi nawet uporczywy ból głowy. Zimno pobudza nerwową "oś" przysadkowo-nadnerczową, czego efektem jest zbalansowanie we krwi ilości noradrenaliny i adrenaliny, hormonów wpływających na skurcz i rozkurcz naczyń krwionośnych. Skutecznym, zalecanym przez ks. Kneippa zabiegiem jest polewanie kolan wodą z węża od prysznica. Zaczynamy je od palców prawej stopy, przechodzimy do prawej pięty. Potem po 5 sekund polewamy dół podkolanowy, wewnętrzną stronę łydki i znów piętę. Tak samo postępujemy z nogą lewą. Na koniec spryskujemy prawe i lewe kolano przez 5 sekund.
Mniej skomplikowaną metodą jest zanurzenie nóg do połowy łydek w wiadrze z wodą o temp. 15°C. Zabieg kończymy, gdy robi się nam ciepło w stopy. Warto wypróbować polewania twarzy słabym strumieniem chłodnej wody - kolejno skroni, czoła i brody.
Leczniczy ucisk
Przy bólu głowy nieświadomie napinamy mięśnie karku i ramion. Rozluźniający masaż tych okolic ma dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne głowy: zmniejsza opór krwi w tętnicach, poprawia krążenie i zaopatrzenie komórek w tlen i substancje odżywcze.
Pomoże też:
Masaż głowy: Uciskaj kciukami i środkowymi palcami dłoni punkty na środkowej linii tyłu głowy. Zacznij od wierzchołka czaszki i posuwaj się w dół, aż do karku. Ucisk każdego punktu powinien trwać przynajmniej 10 sekund.
Masaż rąk: Mocno uciskaj przez kilkadziesiąt sekund miękkie zagłębienie pomiędzy paluchem i palcem wskazującym - najpierw jednej ręki, a potem drugiej. Po krótkiej przerwie powtórz zabieg.
Masaż brwi: Uciskaj przez minutę punkty zlokalizowane na początku i końcu brwi oraz punkt między brwiami przy nasadzie nosa. Uwaga! Ból trwający dłużej niż 3 dni wymaga konsultacji lekarza.
Recepty z kuchni
Sok z selera: Wdychaj pary unoszące się z gorącego soku selera. Leczą migrenę i napięciowe bóle głowy.
Okład z liści kapusty: Weź 5 liści świeżej kapusty. Umyj, wykrój środkową żyłę główną. Rozmagluj wałkiem, żeby puściły sok. Przyłóż 2 liście do czoła i 3 liście na kark, na to złożoną kilka razy gazę.
Kompres warzywny: 3 liście kapusty gotuj w tzw. krótkiej wodzie z 2 cebulami i łyżką otrąb 20 minut. Gdy woda wyparuje, umieść masę na gazie, przyłóż na obolałe miejsce. Na ból głowy i nerwobóle twarzy. Z octu jabłkowego. Przyłóż na czoło lub kark kompres z gazy namoczonej w roztworze: pół szklanki wody zimnej, po 2 łyżeczki octu jabłkowego i miodu. Zmień okład, gdy się nagrzeje. Z ziemniaków. Połóż na skro-nie plasterki surowych kartofli.
Powidła kalinowe: Ból uśmierzą powidła z jagód kaliny zmieszane z miodem i zjadane po łyżeczce co pół godziny.
Czosnek niedźwiedzi: Liście (kupisz w sklepach z ekologiczną żywnością) dodawaj do kanapek, doprawiaj nim zupę lub ziemniaki. Oliwa. Dwa razy wypij po pół łyżeczki oliwy co 15 minut.