Na obniżenie cholesterolu
Znany w USA dietetyk, dr David Jenkins, stworzył specjalną dietę dla osób zagrożonych miażdżycą.
Dzięki niej można, zdaniem Jenkinsa, obniżyć poziom tego tłuszczu o 35 procent. Ważna jest proporcja pokarmów w jadłospisie. Jak najczęściej powinnaś jeść płatki owsiane, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, np. soję, fasolę.
1. Niski indeks glikemiczny
Wybieraj produkty z indeksem poniżej 50, a zapobiegniesz wzrastaniu poziomu cukru we krwi i odkładaniu się tłuszczu. Niski IG mają: cukinia, soczewica, jabłka.
2. Potrzebujesz steroli roślinnych
Gdy dostarczasz ich sobie codziennie, obniżasz wchłanianie cholesterolu z jelit nawet o 15%. Znajdziesz je m.in. w oleju rzepakowym, jarmużu i sałacie.
3. Szybsza przemiana materii
By ją sobie zapewnić, jedz gruboziarniste kasze, np. gryczaną, orkiszową, pęczak, a także niełuskany ryż. Pij sok z buraków, marchwi, selera. Polub suszone śliwki.
4. Mało produktów zwierzęcych
Rybę, filet z kurczaka czy indyka jedz raz w tygodniu. Codziennie natomiast spożywaj chudy nabiał dostarczający energii, wapnia i magnezu. Polub kefiry.