Na obniżenie cholesterolu

Znany w USA dietetyk, dr David Jenkins, stworzył specjalną dietę dla osób zagrożonych miażdżycą.

Wszystko, co "zielone" jest na wagę złota dla twojego organizmu
Wszystko, co "zielone" jest na wagę złota dla twojego organizmu123RF/PICSEL

Dzięki niej można, zdaniem Jenkinsa, obniżyć poziom tego tłuszczu o 35 procent. Ważna jest proporcja pokarmów w jadłospisie. Jak najczęściej powinnaś jeść płatki owsiane, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, np. soję, fasolę.

1. Niski indeks glikemiczny

Wybieraj produkty z indeksem poniżej 50, a zapobiegniesz wzrastaniu poziomu cukru we krwi i odkładaniu się tłuszczu. Niski IG mają: cukinia, soczewica, jabłka.

2. Potrzebujesz steroli roślinnych

Gdy dostarczasz ich sobie codziennie, obniżasz wchłanianie cholesterolu z jelit nawet o 15%. Znajdziesz je m.in. w oleju rzepakowym, jarmużu i sałacie.

3. Szybsza przemiana materii

By ją sobie zapewnić, jedz gruboziarniste kasze, np. gryczaną, orkiszową, pęczak, a także niełuskany ryż. Pij sok z buraków, marchwi, selera. Polub suszone śliwki.

4. Mało produktów zwierzęcych

Rybę, filet z kurczaka czy indyka jedz raz w tygodniu. Codziennie natomiast spożywaj chudy nabiał dostarczający energii, wapnia i magnezu. Polub kefiry.

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas