Na wzmocnienie dla pań 55+

Po menopauzie spada poziom estrogenów, rośnie więc ryzyko chorób układu krążenia i osteoporozy. Zwalnia metabolizm, maleje też produkcja leptyny (wzrasta apetyt). Twoja dieta powinna obfitować w fitoestrogeny, nabiał i pełne ziarna.

Jedz ser żółty, feta i chude twarogi, jajka, jogurty, ryby, soję, brokuły oraz produkty pełnoziarniste
Jedz ser żółty, feta i chude twarogi, jajka, jogurty, ryby, soję, brokuły oraz produkty pełnoziarniste123RF/PICSEL

Nabiał krowi, owczy i kozi

By wzmocnić kości, potrzebujesz wapnia, fosforu oraz wit. D. Jedz ser żółty, feta i chude twarogi, jajka, jogurty, ryby, soję, brokuły oraz produkty pełnoziarniste.

Codziennie zioła

Na uderzenia gorąca pomoże napar z żeń-szenia, szałwii lub mięty pieprzowej. Pij je ciepłe, ale nie gorące. Odstaw cynamon i ostre przyprawy, a także mocne alkohole.

Gdzie fitoestrogeny?

Działają w organizmie kobiety w sposób zbliżony do estrogenów. Zawierają je nie tylko soja i tofu, ale również jagody, jabłka, nasiona lnu oraz otręby pszenne.

Jadłospis na jeden dzień

Śniadanie: owsianka z siemieniem lnianym i owocami; II śniadanie: chleb pełnoziarnisty z polędwicą; obiad: łosoś z grilla, sałata; kolacja: sałatka warzywna z tofu.

32/2015 Na Żywo

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas