Na wzmocnienie serca

Oto kilka starych receptur prosto z babcinej apteki na wzmocnienie serca.

 Jedz 2 łyżki konfitury z tej rośliny trzy razy w tygodniu.
Jedz 2 łyżki konfitury z tej rośliny trzy razy w tygodniu.123RF/PICSEL

Suszone morele

Powinnaś zjadać minimum trzy sztuki na dobę. Zawierają beta-karoten, który chroni serce i układ krwionośny przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo są źródłem fosforu, wapnia i żelaza, które wpływają na jakość krwi oraz witamin z grupy B, PP i C poprawiających pracę serca.

Głóg

Obniża ciśnienie, wzmacnia mięśnie serca i sprawia, że dopływa do niego większa ilość natlenionej krwi. Dwie łyżeczki suszonych kwiatów głogu zalej szklanką wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Przecedź, wystudź i powoli wypij.

Stosuj herbatę 2 razy dziennie - na czczo i godzinę przed snem. Kuracja powinna trwać ok. 10 tygodni.

Dzika róża

Jest źródłem witaminy C, która m.in. chroni serce przed chorobą niedokrwienną. Wystarczy co dzień zjadać 2 łyżki konfitury z tej rośliny.

Jak ją zrobić? Do kilograma oczyszczonych owoców dodaj szklankę miodu naturalnego i 2/3 szklanki wody. Całość zagotuj, od czasu do czasu mieszając, aż owoce zaczną się rozpadać. Gorącą konfiturę nałóż do słoiczków i zapasteryzuj. Jedz co dzień przez 2 miesiące, a potem przynajmniej 3 razy w tygodniu.

Zobacz również:

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas