Nadczynność czy niedoczynność tarczycy?

Choroby związane z funkcjonowaniem tarczycy mają poważny wpływ na cały organizm. Czy wiesz, po czym możesz je rozpoznać?

Tarczyca leży poniżej krtani i jest odpowiedzialna między innymi za produkcję hormonu - tyroksyny
Tarczyca leży poniżej krtani i jest odpowiedzialna między innymi za produkcję hormonu - tyroksyny 123RF/PICSEL

Nadczynność tarczycy

Jej objawem jest drażliwość, nerwowość, niepokój. Zdarzają się też kłopoty z zaśnięciem. Pojawia się również nadpotliwość, biegunki i nagła utrata wagi przy zwiększonym apetycie.

Dochodzi do powiększenia tarczycy (wole guzkowate) i tworzenia się w niej guzków.

Nasza rada:
Dostarczaj organizmowi więcej energii: zwiększ w diecie ilość białka zwierzęcego do stu gramów dziennie. Jego najlepszym źródłem jest mięso kurczaka, indyka, wołowiny, ryb oraz jaja.

Jeśli palisz papierosy, rozstań się z nałogiem. Nikotyna przyczynia się do powstawania guzków tarczycy

Niedoczynność tarczycy

Objawia się sennością i spowolnieniem ruchowym. Skóra staje się sucha, szorstka i zimna. Włosy wypadają, a paznokcie się łamią. Doskwiera nam chłód, zaparcia. Tyjemy. 

Rysy twarzy pogrubiają się, powieki i dłonie mogą być obrzęknięte. 

Nasza rada: 
Jedz produkty bogate w jod: ryby morskie, takie jak dorsz, mintaj, halibut, płastuga, tuńczyk i makrela oraz owoce morza - małże, ostrygi. 

Unikaj kapusty, brukselki, jarmużu, kalafiora, rzepy i kalarepy - warzywa te zawierają goitrogeny, substancje, które zmniejszają stężenie jodu w organizmie.
Zobacz także:

"Naprawdę się wzruszyłam! Dopiero teraz mi to mówisz?" Styl.pl/materiały prasowe
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas