Nadczynność czy niedoczynność tarczycy?
Choroby związane z funkcjonowaniem tarczycy mają poważny wpływ na cały organizm. Czy wiesz, po czym możesz je rozpoznać?
Nadczynność tarczycy
Jej objawem jest drażliwość, nerwowość, niepokój. Zdarzają się też kłopoty z zaśnięciem. Pojawia się również nadpotliwość, biegunki i nagła utrata wagi przy zwiększonym apetycie.
Dochodzi do powiększenia tarczycy (wole guzkowate) i tworzenia się w niej guzków.
Nasza rada:
Dostarczaj organizmowi więcej energii: zwiększ w diecie ilość białka zwierzęcego do stu gramów dziennie. Jego najlepszym źródłem jest mięso kurczaka, indyka, wołowiny, ryb oraz jaja.
Jeśli palisz papierosy, rozstań się z nałogiem. Nikotyna przyczynia się do powstawania guzków tarczycy
Niedoczynność tarczycy
Objawia się sennością i spowolnieniem ruchowym. Skóra staje się sucha, szorstka i zimna. Włosy wypadają, a paznokcie się łamią. Doskwiera nam chłód, zaparcia. Tyjemy.
Rysy twarzy pogrubiają się, powieki i dłonie mogą być obrzęknięte.
Nasza rada:
Jedz produkty bogate w jod: ryby morskie, takie jak dorsz, mintaj, halibut, płastuga, tuńczyk i makrela oraz owoce morza - małże, ostrygi.
Unikaj kapusty, brukselki, jarmużu, kalafiora, rzepy i kalarepy - warzywa te zawierają goitrogeny, substancje, które zmniejszają stężenie jodu w organizmie.
Zobacz także: