Najważniejsze zasady diety

Twój jadłospis powinien być uzależniony od profilu lipidowego, czyli od poziomu cholesterolu i trójglicerydów w twojej krwi. Jeśli badania wskazują, że masz zbyt dużo tych niekorzystnych dla naczyń tłuszczów, powinnaś wyeliminować wszelkie tłuste mięsa i wędliny. Zrezygnuj też z masła, śmietany i tłustych serów białych czy żółtych. Ogranicz również produkty słodkie, piwo i inne alkohole, zwiększające stężenie trójglicerydów.

Wybieraj produkty o niskim IG, a nie będziesz narażona na nadmierne wydzielanie insuliny (sprzyja nadwadze i cukrzycy).
Wybieraj produkty o niskim IG, a nie będziesz narażona na nadmierne wydzielanie insuliny (sprzyja nadwadze i cukrzycy).123RF/PICSEL

Więcej dobrego cholesterolu

Gdy wzrasta poziom HDL, automatycznie zmniejsza się ilość złego cholesterolu LDL. HDL dostarczą ci oleje roślinne (np. rzepakowy), oliwa, awokado, orzechy.

Jakie węglowodany?

Musisz wyeliminować proste, a w zamian zwiększyć ilość korzystnych węglowodanów złożonych. Znajdziesz je w kaszach, brązowym ryżu, fasolce szparagowej.

Uważaj na indeks glikemiczny

Wybieraj produkty o niskim IG, a nie będziesz narażona na nadmierne wydzielanie insuliny (sprzyja nadwadze i cukrzycy). Tabele IG znajdziesz np. w internecie.

Kwasy omega-3 - niezbędne

Rozrzedzają krew i uelastyczniają ścianki tętnic. Zapobiegają tworzeniu się skrzeplin, które mogą wywołać udar. Dużo tych kwasów mają ryby, oleje roślinne.

Na Żywo 21/2014

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas