Najważniejsze zasady diety
Twój jadłospis powinien być uzależniony od profilu lipidowego, czyli od poziomu cholesterolu i trójglicerydów w twojej krwi. Jeśli badania wskazują, że masz zbyt dużo tych niekorzystnych dla naczyń tłuszczów, powinnaś wyeliminować wszelkie tłuste mięsa i wędliny. Zrezygnuj też z masła, śmietany i tłustych serów białych czy żółtych. Ogranicz również produkty słodkie, piwo i inne alkohole, zwiększające stężenie trójglicerydów.
Więcej dobrego cholesterolu
Gdy wzrasta poziom HDL, automatycznie zmniejsza się ilość złego cholesterolu LDL. HDL dostarczą ci oleje roślinne (np. rzepakowy), oliwa, awokado, orzechy.
Jakie węglowodany?
Musisz wyeliminować proste, a w zamian zwiększyć ilość korzystnych węglowodanów złożonych. Znajdziesz je w kaszach, brązowym ryżu, fasolce szparagowej.
Uważaj na indeks glikemiczny
Wybieraj produkty o niskim IG, a nie będziesz narażona na nadmierne wydzielanie insuliny (sprzyja nadwadze i cukrzycy). Tabele IG znajdziesz np. w internecie.
Kwasy omega-3 - niezbędne
Rozrzedzają krew i uelastyczniają ścianki tętnic. Zapobiegają tworzeniu się skrzeplin, które mogą wywołać udar. Dużo tych kwasów mają ryby, oleje roślinne.
Na Żywo 21/2014