Najwięcej witaminy mają…

Po naturalną witaminę C sięgaj wiosną codziennie.

Witamina C jest najlepiej przyswajana z żywności, dlatego warto wprowadzić do swojego menu cytrusy, pietruszkę, aronię lub brokuły
Witamina C jest najlepiej przyswajana z żywności, dlatego warto wprowadzić do swojego menu cytrusy, pietruszkę, aronię lub brokuły123RF/PICSEL

O witaminie C przypominamy sobie zazwyczaj, gdy jesteśmy przeziębieni, dokucza nam kaszel, katar. Najczęściej przyjmujemy ją w postaci musującego płynu lub tabletki. Gdy jednocześnie z wit. C bierzemy także kwas acetylosalicylowy (zawiera go aspiryna, polopiryna) - nasz organizm niewiele skorzysta.

Moc warzyw i owoców

Najlepiej przyswajamy tę witaminę z pożywienia, nie zaś w postaci syntetycznej, przyjmowanej tylko podczas infekcji. By wspomagała układ odpornościowy, musimy dostarczać ją systematycznie. Jej najlepszym naturalnym źródłem są owoce i warzywa. Witamina C jest nietrwała - szkodzi jej wysoka temperatura, długie gotowanie, tlen, suszenie, solenie. Ale warto się trudzić, bo pozyskiwana z pożywienia znacznie lepiej się wchłania, pomaga także w przyswajaniu żelaza. Więcej wit. C potrzebują palący, zestresowani i mieszkańcy wielkich miast.

Pietruszka

Aronia

Cytrusy

Cytryna, pomarańcza, mandarynka i grejpfrut - cytrusy są świetnym źródłem naturalnej witaminy C. Jeśli lubisz soki cytrusowe, nie kupuj gotowych i pasteryzowanych, lecz wyciskaj je ze świeżych owoców. Dzieciom wystarczy szklaneczka soku ze świeżo wyciśniętych słodkich pomarańczy.

Brokuły

Brukselkę i brokuły najlepiej jest krótko gotować na parze, zachowają wtedy najwięcej cennej witaminy. Przygotowując z tych warzyw np. zupę, nie gotuj ich godzinami w wywarze, lecz dodaj ugotowane osobno na parze do zupy tuż przed podaniem - nasz organizm skorzysta wtedy z nich najwięcej.

Więcej w serwisie:

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas