Nalewki pełne zdrowia
Czy znasz moc leczniczych likworów?
Lecznicze likwory można przygotować z każdego ziela, owocu, także z kwiatów. Właśnie teraz na wiosnę mają mnóstwo substancji czynnych, dlatego warto przyrządzić z nich lecznicze alkoholowe mikstury. Cenne substancje czynne leczniczych kwiatów i owoców nie rozpuszczają się w wodzie, lecz zostają utrwalone w alkoholu. Nie wolno jednak przesadzać z leczeniem się nalewkami. Należy je traktować jak lekarstwo i zażywać w niewielkich dawkach. Przyjmując leki na serce, nadciśnienie, nerki i wątrobę, zawsze należy zapytać lekarza, czy nawet niewielka dawka (1-2 łyżki) specyfiku nie zakłóci działania przyjmowanych leków.
Zielone orzechy
Nalewka z zielonych orzechów pomaga na niestrawność. Kilkanaście zielonych orzechów włoskich pokrój w ćwiartki, zalej mocnym alkoholem, zakręć i odstaw na 6 tygodni. Po tym czasie nalewkę przelej do innego słoja, zaś orzechy zasyp cukrem. Po 2 tygodniach syrop z orzechów połącz z nalewką, przecedź i rozlej do butelek. Odstaw na 3 miesiące.
Z kwiatów dziewanny
250 g płatków kwiatów dziewanny zalej 1 l mocnego alkoholu. Szczelnie zakręć i odstaw na 1 miesiąc. Następnie przelej nalewkę przez gazę. Możesz dodać 3-4 łyżki miodu, po czym znów odstaw na kilka dni i ponownie przefiltruj. Rozlej do butelek. Odstaw na 3 miesiące. Pij 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce, gdy boli gardło, masz kaszel i chrypę.
Z poziomek
Nalewka z poziomek pomoże na infekcje wirusowe i bakteryjne z gorączką.1 kg poziomek zasyp w słoju szklanką cukru, zakręć, odstaw na dobę. Następnie dodaj pół l mocnego alkoholu. Trzymaj w cieple 2 tyg. Potem odciśnij owoce, przecedź, zlej do butelek.
24/2016 Świat i Ludzie