Natka: Dla zdrowia i urody

Często traktowana po macoszemu, jako dodatek do rosołu, mający za zadanie wzmocnić jego aromat. Gdyby każdy z nas wiedział, jak wielką moc ma natka pietruszki, stałaby się ona produktem numer jednej w codziennych posiłkach.

123RF/PICSEL

Natka: Dla zdrowia i urody

Witaminy C ma więcej niż cytryna, a dzięki witaminie E i beta karotenowi, wzmacnia oczy i poprawia wygląd skóry. Może poszczycić się także ochroną przed szkorbutem.
Kolejnym jej atutem błonnik – nie tylko wypełnia żołądek, ale także usprawnia pracę jelit.
Spora zawartość żelaza sprawia, że natka jest zalecana osobom zmagającym się z anemią. Sięgają po nią kobiety w ciąży, ale także pacjenci onkologiczni. Ważne, żeby wiedzieć, z jakiego źródła ją pozyskujemy i czy nie jest nawożona. Bezpieczniej będzie zrobić zapasy w sklepie ekologicznym, lub wyhodować ją samemu, choćby na parapecie w kuchni. Roślina nie jest wymagająca.
Natka pietruszki znakomicie sprawdzi się jako dodatek do świeżo wyciskanych soków, zarówno owocowych, jak i warzywnych.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas