Naturą zadbaj o zdrowie swoich organów

article cover
123RF/PICSEL

Naturą zadbaj o zdrowie swoich organów

Morele to źródło błonnika, więc pomogą ci pozbyć się zaparć. Dzięki nim dostarczysz sobie również witaminy A, B, C i E, a także żelaza, wapnia, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Owoce wspomagają również pracę nerek, chronią zdrowie naszej skóry i wzmacniają układ odpornościowy.
Morele to źródło błonnika, więc pomogą ci pozbyć się zaparć. Dzięki nim dostarczysz sobie również witaminy A, B, C i E, a także żelaza, wapnia, magnezu, potasu i kwasu foliowego. Owoce wspomagają również pracę nerek, chronią zdrowie naszej skóry i wzmacniają układ odpornościowy.123RF/PICSEL
Lecznicze właściwości buraków są znane od tysięcy lat. Jeśli masz problem z układem krwionośnym, sięgaj po nie regularnie. Zawierają mnóstwo żelaza i kwasu foliowego, a także cynk, potas, magnez i wapń, więc anemicy powinni włączyć je do jadłospisu. Jeśli wolisz sok z buraka, to też nie zwlekaj z tym, by się go napić. Obniżysz poziom cholesterolu we krwi i poprawisz ogólną wytrzymałość.
Lecznicze właściwości buraków są znane od tysięcy lat. Jeśli masz problem z układem krwionośnym, sięgaj po nie regularnie. Zawierają mnóstwo żelaza i kwasu foliowego, a także cynk, potas, magnez i wapń, więc anemicy powinni włączyć je do jadłospisu. Jeśli wolisz sok z buraka, to też nie zwlekaj z tym, by się go napić. Obniżysz poziom cholesterolu we krwi i poprawisz ogólną wytrzymałość. 123RF/PICSEL
Seler jest niskokaloryczny, więc możesz po niego sięgać bez obaw, że odbije się to negatywnie na twojej wadze. Poza tym zawiera mnóstwo cennych właściwości, na czele z fosforem, witaminą C, B i kwasem foliowym. Warzywo zawiera też magnez, dzięki czemu pomaga ukoić skołatane nerwy. Zadbaj o to, by seler na stałe zagościł w twoim jadłospisie, a twoje kości będą mocniejsze.
Seler jest niskokaloryczny, więc możesz po niego sięgać bez obaw, że odbije się to negatywnie na twojej wadze. Poza tym zawiera mnóstwo cennych właściwości, na czele z fosforem, witaminą C, B i kwasem foliowym. Warzywo zawiera też magnez, dzięki czemu pomaga ukoić skołatane nerwy. Zadbaj o to, by seler na stałe zagościł w twoim jadłospisie, a twoje kości będą mocniejsze. 123RF/PICSEL
Masz ochotę na przekąskę, ale chcesz, by była zdrowa? Jeśli chcesz cieszyć się świetną pamięcią przez lata, koniecznie regularnie sięgaj po orzechy włoskie. Zawierają one cenne kwasy omega-3 i omega-6. Wystarczą trzy sztuki, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na te pierwsze. Nie wahaj się po nie sięgać, ale oczywiście, musisz pamiętać, aby nie przesadzić z ich ilością, bo w stu gramach tego produktu znajduje się aż około 654 kcal. Zadbaj o to,aby orzechy włoskie znalazły się w twoim jadłospisie zwłaszcza wtedy, kiedy jesteś na diecie wegańskiej.
Masz ochotę na przekąskę, ale chcesz, by była zdrowa? Jeśli chcesz cieszyć się świetną pamięcią przez lata, koniecznie regularnie sięgaj po orzechy włoskie. Zawierają one cenne kwasy omega-3 i omega-6. Wystarczą trzy sztuki, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na te pierwsze. Nie wahaj się po nie sięgać, ale oczywiście, musisz pamiętać, aby nie przesadzić z ich ilością, bo w stu gramach tego produktu znajduje się aż około 654 kcal. Zadbaj o to,aby orzechy włoskie znalazły się w twoim jadłospisie zwłaszcza wtedy, kiedy jesteś na diecie wegańskiej. 123RF/PICSEL
Pomidory to skarbnica witamin. Służą nam, bo zawierają potas i przeciwutleniający likopen, dzięki czemu wspierają nasze serce, a dzięki pektynom, obniżają poziom cholesterolu. Regulują ciśnienie krwi, co sprawia, że kiedy jemy je często, ryzyko zawału zmniejsza się.
Pomidory to skarbnica witamin. Służą nam, bo zawierają potas i przeciwutleniający likopen, dzięki czemu wspierają nasze serce, a dzięki pektynom, obniżają poziom cholesterolu. Regulują ciśnienie krwi, co sprawia, że kiedy jemy je często, ryzyko zawału zmniejsza się.123RF/PICSEL
Bataty często są nieoceniane przez Polaków, a to wielki błąd. Są nie tylko słodsze, ale też mają więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ziemniaki. To bomba witaminowa, która zawiera witaminy A, C i B6, a poza tym wapń, magnez i beta-karoten. Są źródłem przeciwutleniaczy oraz luteiny, która korzystnie wpływa na nasz wzrok. Poza tym jedzenie batatów nie obciąża trzustki, ani układu pokarmowego, ponieważ cukry są uwalniane stopniowo do organizmu.
Bataty często są nieoceniane przez Polaków, a to wielki błąd. Są nie tylko słodsze, ale też mają więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ziemniaki. To bomba witaminowa, która zawiera witaminy A, C i B6, a poza tym wapń, magnez i beta-karoten. Są źródłem przeciwutleniaczy oraz luteiny, która korzystnie wpływa na nasz wzrok. Poza tym jedzenie batatów nie obciąża trzustki, ani układu pokarmowego, ponieważ cukry są uwalniane stopniowo do organizmu. 123RF/PICSEL
Pamiętasz, jak mama mówiła ci w dzieciństwie, że dla zdrowia należy jeść marchewki? Miała rację! Marchew jest niedroga i zawiera mnóstwo witaminy A, która jest niezbędna, aby na lata zachować dobry wzrok. Jest też świetna na trawienie. Niewielu wie, że to cenne warzywo w niektórych krajach takich jak Portugalia, uznaje się powszechnie za owoc, ponieważ przygotowuje się z niej przetwory.
Pamiętasz, jak mama mówiła ci w dzieciństwie, że dla zdrowia należy jeść marchewki? Miała rację! Marchew jest niedroga i zawiera mnóstwo witaminy A, która jest niezbędna, aby na lata zachować dobry wzrok. Jest też świetna na trawienie. Niewielu wie, że to cenne warzywo w niektórych krajach takich jak Portugalia, uznaje się powszechnie za owoc, ponieważ przygotowuje się z niej przetwory. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?