Reklama

Reklama

Naturalne na odporność

Z pomocą naturalnych specyfików wzmocnisz odporność. W aptekach znajdziemy dostępne bez recepty naturalne preparaty zwane immunostymulatorami. W większości są to preparaty roślinne, np. aloes, czarny bez, sok z malin czy jeżówka oraz tran i imbir.

Tran i witamina D

Tran to płynny tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. W tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a szczególnie wyjątkowo wartościowe kwasy omega-3 i witaminy, głównie A i D. Kwasy omega-3 wspomagają prawidłową pracę mózgu, oczu i serca, a witamina D - odporność. Podawany dzieciom dba też o prawidłowy wzrost i rozwój kości. Uwaga! Olej z wątroby rekina nie jest tranem.

Imbir

Kuracja imbirem podnosi odporność organizmu, pomaga w oczyszczaniu z toksyn i złogów oraz ułatwia schudnięcie. Pół łyżeczki startego na drobnej tarce imbiru zalejmy wrzątkiem i dodajmy łyżeczkę miodu do smaku. Pijmy ciepły na czczo oraz w ciągu dnia, najlepiej razem ze startymi wiórkami. Można też zaparzyć napój w termosie na cały dzień. Uwaga! Kuracja nie jest wskazana przy wrzodach i w ciąży.

Aloes

Aloes silnie pobudza działanie komórek układu immunologicznego. Najlepiej sięgnąć po ampułki dostępne na rynku. Zaleca się stosowanie 20 ampułek, po jednej dziennie. Potem robimy 20 dni przerwy i powtarzamy. Kuracja może trwać 2-3 miesiące.

Jeżówka

Sok z ziela jeżówki purpurowej wzmacnia odporność organizmu na zakażenia wirusowe i bakteryjne. Działanie immunostymulujące jeżówki polega na pobudzeniu aktywności makrofagów i granulocytów, które rozpoznają i niszczą bakterie oraz wirusy chorobotwórcze. Echinacea leczy też lżejsze infekcje.

Cytrusy

W okresie jesienno-wiosennym warto sięgać po cytrusy. Zawierają dużo witaminy C, która podnosi odporność w czasie zwiększonej podatności na infekcje. Dlatego jedzmy pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, limonki i cytryny. Uwaga! Najlepiej jeden owoc dziennie. Niestety, plaster cytryny wrzucony do herbaty to za mało, a poza tym cytryna dodana do wrzątku, podobnie jak miód, traci cenną witaminę C.

Sok z malin

W soku z malin występuje kwas salicylowy, który ma właściwości napotne i przeciwzapalne. Malinowe olejki eteryczne działają natomiast rozgrzewająco i antyseptycznie, co pomoże pokonać infekcje. Witaminowe bogactwo soku (C, B1, B2, B6, karoten) wzmacnia układ odpornościowy. Maliny są też skarbnicą garbników działających przeciwzapalnie.

Miód manuka

Posiada właściwości przeciwzapalne i zapobiegające zakażeniom. Pomaga zwalczać wiele bakterii, zwłaszcza przy infekcjach gardła. Wzmacnia pracę układu odpornościowego. Jest pomocny w leczeniu przeziębienia i grypy. Miód ten słynie ze swoich unikatowych właściwości, których źródłem jest substancja o nazwie methylglyoxal.

Czarny bez

Działa przede wszystkim napotnie i przeciwgorączkowo, wspomaga działanie układu immunologicznego. Dzięki niemu organizm broni się przed chorobą albo próbuje ją szybciej zwalczyć. Stosuje się go przy zwiększonym ryzyku infekcji np. jesienią i zimą. Pijmy herbatkę z czarnego bzu lub soki i syropy na bazie tych owoców.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje