Naturalne oczyszczanie wątroby
To największe laboratorium chemiczne ludzkiego ciała, przez które przepływa ok. litra krwi na minutę.
Od wątroby uzależnionych jest ponad 5 tys. funkcji życiowych i ponad 500 procesów chemicznych.
- Powinniśmy o nią dbać poprzez stosowanie odpowiednio dobranych i zbilansowanych pokarmów, oczyszczających diet czy ewentualnie właściwego wsparcia poprzez uzupełnianie substancji mających korzystny wpływ na jej pracę - mówi prof. dr hab. Robert Flisiak, Prezes Polskiego Towarzystwa Hepatologicznego.
Badania naukowe dowodzą, że niektóre substancje pochodzenia naturalnego mają zbawienny wpływ na oczyszczanie wątroby z toksyn. Doskonały jest np. wyciąg z karczocha. Zawarte w liściach karczocha substancje aktywne stymulują wytwarzanie żółci i działają ochronnie na komórki wątroby.
Liście karczocha są pomocne w leczeniu miażdżycy tętnic i działają moczopędnie, dzięki czemu przyspieszają usuwanie toksycznych produktów przemiany materii z organizmu.
Udowodnione działanie detoksykacyjne ma też cholina. Znajdziemy ją w wielu produktach spożywczych, głównie w postaci lecytyny. Do produktów bogatych w cholinę zaliczamy żółtka jaj, wątrobę, orzeszki ziemne, soję. Cholina wspomagając metabolizm lipidów, zapobiega też stłuszczeniu wątroby.
Pomocna w oczyszczaniu jest także chlorella - źródło chlorofilu. Jest ona glonem i w naszych warunkach raczej trudno ją konsumować, ale o zielonych liściach (np. szpinak czy sałata) warto pamiętać.