Naturalne sposoby na chorobę

By skutecznie odpierać atak wirusów i bakterii, organizm potrzebuje witamin (A, C, E) oraz składników mineralnych ważnych dla odporności: cynku, selenu i żelaza. Gdy bierze cię przeziębienie, a także gdy jesteś całkiem zdrowa, jesienią nie może zabraknąć w twojej diecie produktów, które działają jak leki przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Miodu nie łącz z wrzątkiem, bo traci prozdrowotne właściwości.
Miodu nie łącz z wrzątkiem, bo traci prozdrowotne właściwości.123RF/PICSEL

Przygotuj z tych składników prozdrowotne mikstury i stosuj je systematycznie. Pamiętaj, że żadne lekarstwo nie działa natychmiast i na pewno nie wystarczy jedna dawka.

Sok z buraków kiszonych

Wpływa na florę bakteryjną jelit, wspiera namnażanie dobrych bakterii, a "wypycha" te chorobotwórcze. Sok ze świeżych buraków łagodzi objawy przeziębienia - działa antywirusowo, a także wykrztuśnie.

Domowe nalewki

Z czarnej porzeczki, pigwy, aronii (dadzą witaminę C), jeżówki purpurowej (wzmacnia obniżoną odporność) oraz owoców czarnego bzu (na infekcje wirusowe) to niezastąpione specyfiki na przeziębienie. Przyjmuj je od jednej do trzech łyżek trzy razy dziennie lub pij po rozcieńczeniu przegotowaną wodą.

Imbir, cytryna i miód

Korzeń imbiru sprawdza się jako środek wzmacniający odporność. Działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie, napotnie i przeciwkaszlowo, wspomaga organizm w walce z wirusami i bakteriami. Mały kawałek świeżego korzenia imbiru (około jednego centymetra) pokrój drobno lub zetrzyj na tarce, zalej szklanką wrzątku, zaparzaj kilka minut. Gdy napar nieco przestygnie dodaj sok z połówki cytryny, łyżkę miodu i ewentualnie rozgnieciony ząbek czosnku.

Orzechy

Włoskie, laskowe, brazylijskie dają cynk, selen, żelazo. Zwiększają liczbę przeciwciał i hamują namnażanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Wystarczy jeść małą garstkę orzechów dziennie.

Cebula i czosnek

To znane naturalne antybiotyki. Rozetrzyj dwa ząbki czosnku, odciśnij sok z małej startej cebuli, połącz je z miodem. Jedz po łyżce lub łyżeczce trzy razy dziennie w trakcie infekcji i na wzmocnienie. 

Suszone liście truskawki

Liście truskawki, podobnie jak owoce, są źródłem cennych składników odżywczych, minerałów i witamin. 

Na co pomogą? Polifenole zawarte w liściach truskawek działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Wpływają na odporność. Zaleca się je w profilaktyce cukrzycy typu 2 oraz chorób serca. Medycyna ludowa zaleca napar z liści truskawek na kłopoty żołądkowo-jelitowe, np. na biegunkę (działa ściągająco). 

Jak stosować? Przygotuj odwar z póltora łyżki liści i szklanki wody. Gotuj pod przykryciem przez pięć minut na małym ogniu, odstaw do ostygnięcia. Po przecedzeniu pij ciepły odwar po pół szklanki trzy razy dziennie godzinę przed posiłkami.

Zobacz także:

Natalia Przybysz o płycie „Jak malować ogień” Styl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas