Nerki. Ten ból trudno znieść

Nawracające stany zapalne nerek są coraz częstszą dolegliwością. Okazuje się, że wystarczy ograniczyć jeden składnik w jadłospisie i po miesiącu zmiana jest odczuwalna.

Ograniczenie soli i korzystanie z tłuszczy pochodzenia roślinnego w diecie to dobry początek zmian
Ograniczenie soli i korzystanie z tłuszczy pochodzenia roślinnego w diecie to dobry początek zmian123RF/PICSEL

Co może pomóc w walce z chorobą?

Lekarze i dietetycy jednogłośnie mówią o zmianie nawyków żywieniowych. Na pierwszym miejscu  jest ograniczenie soli w diecie. Na drugim sięganie po produkty zawierające pełnowartościowe białko, np.: chude mięso, ryby, mleko, sery twarogowe, białko jaj. 

Trzecią rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę jest używanie tłuszczy pochodzenia roślinnego, a ograniczenie ilości tłuszczy zwierzęcych. 

Warto zadbać o dietę, ponieważ choroba może trwać latami i z czasem uszkadzać nerki, prowadząc do ich niewydolności. W okresie ostrym choroby lepiej też unikać intensywnego wysiłku.  

Zobacz także: 

Katarzyna Popowska planuje wydanie płyty Styl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas