Nie daj się nabrać na super jedzenie!

Dlaczego superfoods jest lepsze od rodzimego zdrowego jedzenia? Po pierwsze – można je łatwiej sprzedać, a po drugie – więcej zarobić.

Siemię lniane ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości
Siemię lniane ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości 123RF/PICSEL

Nie o to chodzi, że produkty superfoods są niezdrowe, niemniej jednak rodzime w niczym nie ustępują tym sprowadzanym z dalekich krajów.

Często jednak zapominany, że pod ręką mamy przekąski, które przyniosą nam równie dużo korzyści, co nasiona chia i jagody goi. A szkoda, bo są równie wartościowe. Oto lista naszych rodzimych doskonałości: 

Siemię lniane

Kilogram kosztuje około 7 zł, więcej wydamy na kawę w kawiarni. Małe ziarenka uznawane są za produkt leczniczy, gdyż mogą poszczycić się wieloma składnikami odżywczymi. Są to m.in.:

- błonnik - dający uczucie sytości, zbijający cholesterol, pomagający pracy jelit,

- kwasy tłuszczowe omega 3, które sprzyjają obniżaniu poziomu trójglicerydów,

- aminokwasy i minerały (magnez, potas, miedź, selen i cynk),

- witaminy - w tym cały pakiet tych z grupy B,

- sterole roślinne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

Brązowe ziarenka można nie tylko dosypywać do jedzenia czy mielić, ale można zrobić z nich także miksturę regulującą pracę jelit - wystarczy zalać wrzącą wodą całe, bądź zmielone, nasiona i parzyć przez kwadrans pod przykryciem. Powstanie płynna galaretka, którą należy popijać w ciągu dnia, między posiłkami.

Suszoną żurawinę można wykorzystać do wielu potraw - m.in. sałatek czy wypieków
Suszoną żurawinę można wykorzystać do wielu potraw - m.in. sałatek czy wypieków 123RF/PICSEL

Żurawina

Najczęściej kojarzona jako antidotum na problemy z układem moczowym. Istotnie - pomaga przy zapaleniu dróg moczowych, ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne. Spożywanie jej zaleca się przy anemii, ze względu na pakiet witamin, których ma sporo.  

Antocyjany są kolejnym atutem żurawiny - te naturalne barwniki działają ochronnie na naczynia krwionośne, pomagają utrzymać organizm w dobrym zdrowiu i długiej młodości.  

Miód pomaga zwalczyć przeziębienie
Miód pomaga zwalczyć przeziębienie 123RF/PICSEL

Miód

"Kto miód łyka, jak koń bryka" - mówi ludowe porzekadło. Właściwości miodu wydają się nie mieć sobie równych. Włączając go do jadłospisu, chronimy organizm przed miażdżycą, obniżamy ciśnienie krwi, wspomagamy wątrobę i drogi żółciowe, a także pracę żołądka.

Chociaż jest kaloryczny, nie jest ciężkostrawny. Dla lepszego działania jelit poleca się wypicie co rano szklanki ciepłej wody z miodem i cytryną.

Miód działa niczym lek, warto jednak wiedzieć, że nie wolno rozpuszczać go w temperaturze powyżej 45 stopni, bo straci swoje właściwości. Nie wolno podawać go dzieciom, które nie ukończyły roku. Dla nich miód może być po prostu niebezpieczny, gdyż zawiera przetrwalniki bakterii produkujących botulinę.

Sałatka z jarmużu smakuje wyśmienicie
Sałatka z jarmużu smakuje wyśmienicie 123RF/PICSEL

Jarmuż

Jarmuż może poszczycić się dużą ilością błonnika, witamin z grupy B, oraz K i C. Ma także sulforafan, który jest silnym antyoksydantem, działającym korzystnie na żołądek. 

Jarmuż obfituje w cenne dla zdrowia pierwiastki (magnez, żelazo, sole mineralne czy fosfor). Najbardziej skorzystamy spożywając go na surowo - jego liście mogą stać się składnikiem owocowo-warzywnego koktajlu. Można też zrobić z nich chipsy, zaspokajając chęć podjadania zdrową przekąską.

Kiszona kapusta wspomaga nasze zdrowie
Kiszona kapusta wspomaga nasze zdrowie 123RF/PICSEL

Kapusta

Skoro jesteśmy przy roślinach kapustnych, a taką jest jarmuż, nie sposób zapomnieć o naszej poczciwej białej kapuście, która może zagościć na naszych talerzach w niezliczonych odsłonach. Można ją zasmażyć, zrobić z niej bigos, albo w liście opakować farsz do gołąbków.

Niezmiennie jednak polecamy ją w wersji kiszonej. Zawiera potężną dawkę witaminy C, nic dziwnego, że dawnej żeglarze opływali świat z beczkami kiszonej kapusty pod pokładem, która chroniła ich przed szkorbutem. Spożywanie jej wzmacnia odporność i wspomaga procesy trawienne, a kwas mlekowy, który jest wynikiem fermentacji, wzmacnia układ pokarmowy.

Nie tylko witamina C gości w kiszonej kapuście, ale też K, E, A i te z grupy B. Oprócz błonnika znajdziemy w niej także sporo minerałów, m.in. żelazo, wapń, potas i magnez.

Zanim sięgniemy po modne z nazwy produkty, rozejrzyjmy się za tymi, które są równie smaczne i wartościowe dla naszego zdrowia.

Czytaj również:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Szarlotka z kruszonką w słoikuPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas