Nie rezygnuj z arbuza latem

Z badań naukowych wynika, że arbuz zawiera cytrulinę, czyli związek chemiczny z grupy aminokwasów, który korzystnie wpływa na układ krążenia i obniża ciśnienie.

123RF/PICSEL

Nie rezygnuj z arbuza latem

Arbuza obierz ze skóry i oczyść z pestek. Miąższ pokrój w kostkę i zmiksuj blenderem.
Obierz 2-centymerowy kawałek imbiru i zetrzyj na drobnej tarce, zachowując sok. Dodaj do zmiksowanego arbuza, wlej syrop i sok z jednej limonki, wymieszaj. Napój pij schłodzony.

Rewia
Arbuzada, czyli lemoniada z arbuza. W rondelku podgrzej 1/4 szklanki wody i rozpuścić w niej 1/4 szklanki cukru. Gotuj syrop trzy minuty i ostudź.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas