Nie rób tego wątrobie
Co jeść, gdy choruje się na zapalenie wątroby? Potrawy powinny być lekkostrawne - białe pieczywo, warzywa na parze oraz chude gotowane mięso i ryby. Należy wykluczyć dania smażone i ciężkostrawne, ograniczyć tłuszcze - używać minimalnych ilości masła, oleju rzepakowego lub oliwy.
Zrezygnować z potraw wzdymających i pikantnych, dodawać do dań przyprawy żółciopędne (tymianek, majeranek, miętę, oregano). Jeść jajka (na miękko), a nabiał wyłącznie chudy - twarogi, jogurty i kefiry.
Na śniadanie dwie kromki bułki paryskiej, dwa jajka na półmiękko, pomidor, kawa albo pasta z dorsza z koperkiem, chleb pszenny, herbata.
Drugie śniadanie. Mus owocowy z malin, jabłek i brzoskwiń gotowanych, herbata albo dwa suchary, maślanka.
Obiad. Zupa krem z dyni, gotowana pierś indycza, buraki, ziemniaki, kompot albo zupa pomidorowa z makaronem, kasza jaglana, klopsiki w rosole, marchewka z groszkiem, lemoniada.
Podwieczorek Pieczone jabłko z cynamonem, woda z cytryną albo ciasto drożdżowe z morelami, herbata.
Kolacja Chudy twaróg z bananem, słaba herbata albo sałatka z fasolki szparagowej, groszku, cukinii na ciepło z grzankami z białej bułeczki, woda.
Zobacz także: