Nie wyrzucaj liści kalarepy
Kalarepa jest wdzięcznym warzywem. Możemy zrobić z niej pyszną surówkę albo pokroić w paski, które posłużą nam do smakowania humusu.
Najbardziej cenna odżywczo będzie, gdy spożywamy ją na surowo. Może poszczycić się zawartością minerałów, takich jak miedź, wapń, potas i magnez. Ze względu na sporą dawkę żelaza, zalecana jest w diecie osób borykających się z anemią.
Regularne spożywanie kalarepy wzmacnia układ kostny i serce, a dzięki luteinie wspomaga wzrok.
Nie wszyscy wiedzą, że liście kalarepy, są nie tylko jadalne, ale też niezwykle cenne odżywczo. Ponadto mogą zdradzić nam, czy warzywo było nawożone chemicznie - jeśli widzimy pożółkłe, raczej zrezygnujmy z takiego zakupu.
Co kryje się w liściach kalarepy? Witaminy A i K oraz witaminy z grupy B, które znakomicie wspierają układ nerwowy. Liście możemy wykorzystać jako składnik soku warzywnego, albo zrobić z nich dodatek do obiadu i potraktować jak zieloną sałatę.
Spożywanie kalarepy zaleca się osobom będącym na diecie - wspomaga prawidłową pracę przewodu pokarmowego i perystaltykę jelit, a zawarte w niej związki siarkowe, wykazują działanie zarówno bakteriobójcze, jak i grzybobójcze.
Okazuje się, że zwykła kalarepa ma nam naprawdę sporo do zaoferowania.
****
Zobacz wideo: