Niedoczynność tarczycy
Gdy gruczoł ten wytwarza za mało hormonów, organizm działa na zwolnionych obrotach. Uważaj na kalorie!
Zadbaj o białko
Jest źródłem tyrozyny, związku niezbędnego do wytwarzania hormonów tarczycy. Musi to być jednak pełnowartościowe białko, pochodzące z chudego mięsa, drobiu, ryb, jaj, a nie np. z roślin strączkowych czy warzyw.
Białka roślinne zawierają bowiem mało lub nie zawierają w ogóle ważnych dla tarczycy aminokwasów. Produkty białkowe jedz razem z warzywami i owocami bogatymi w witaminę C i kwas foliowy, ponieważ ułatwiają przyswajanie tyrozyny.
Witaminy te znajdziesz m.in. w szpinaku, sałacie, papryce, cytrusach, truskawkach, jabłkach i gruszkach. Warzywa dodawaj do każdego posiłku, a owoce jedz na deser.
Jedz regularnie
Niewielkie posiłki co 3-4 godziny pozwolą ci uniknąć napadów głodu i przybierania na wadze. Dieta powinna być lekkostrawna. Tłuszcze zwierzęce zastąp roślinnymi. Zawierają kwasy omega-3, które zmniejszają stan zapalny, występujący często w chorobie Hashimoto (przewlekłe zapalenie tarczycy jako skutek niedoczynności).
Nie opuszczaj posiłków. Zawsze jedz śniadanie, ponieważ dostarcza energii na wiele godzin. Obiad powinien być największym posiłkiem, a kolację zjedz najpóźniej dwie godziny przed snem. Na przekąski wybieraj warzywa i owoce, a nie batoniki, ciastka itp.
Właściwe węglowodany
Wybieraj węglowodany złożone, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, zawierają dużo błonnika pokarmowego i przyspieszają przemianę materii. Jedząc je w rozsądnych ilościach, na pewno nie przytyjesz. Węglowodany złożone znajdziesz w grubych kaszach (gryczana, pęczak, bulgur), brązowym ryżu, pełnoziarnistym pieczywie i warzywach bogatych w skrobię (ziemniaki, marchew, dynia, kabaczki). Ważne, aby warzywa nie były rozgotowane, najlepiej piecz je lub przyrządzaj na parze.
Wypróbuj zioła
Dużo pij, ok. 2 litry płynów dziennie. Oprócz wody sięgaj po napary ziół, które złagodzą objawy choroby.
Pokrzywa zawiera jod - bardzo ważny składnik w niedoczynności tarczycy. Ma też mnóstwo innych cennych substancji, m.in.: magnez, potas, wapń i witaminy (A, B, C i K). Łyżeczkę suszonej pokrzywy zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Pij 2 razy dziennie po szklance.
Korzeń lukrecji (kupisz w sklepach zielarskich) - przyspiesza przemianę materii i reguluje poziom hormonów tarczycy. Pół łyżki rozdrobnionego korzenia zalej szklanką zimnej wody i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Pij 2 razy dziennie po szklance.
Siemię lniane - zawiera kwasy omega-3. Z nasion możesz przyrządzać napar lub wywar albo jeść świeżo mielone siemię (łyżkę dziennie).
Ważny selen i cynk
Wykorzystaj zbliżający się sezon na truskawki i jedz codziennie te owoce. Są niskokaloryczne i zawierają zarówno selen, jak i cynk, które pomogą utrzymać hormony tarczycy w równowadze. Bogatym źródłem selenu są również: orzechy brazylijskie (jeden zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten składnik), łosoś, tuńczyk, jajka, ryż. Cynk znajdziesz w grzybach: boczniakach, shiitake, pieczarkach, kurkach oraz w nasionach dyni, zarodkach pszennych i sezamie.
Tego unikaj!
Węglowodanów prostych, które są szybko trawione i powodują tycie. Zawierają je: białe pieczywo, makarony, pierogi, biały ryż, słodycze, dżemy, słodkie napoje, owoce, zwłaszcza bardzo słodkie.
Fast-foodów, ponieważ są kaloryczne i sprzyjają tyciu. Jeśli musisz zjeść jakąś przekąskę poza domem, wybierz niskokaloryczną sałatkę. Możesz sięgnąć po banana, ale uważaj, aby nie był przejrzały.
Warzyw kapustnych - kapusty, kalafiora, rzepy, kalarepy, brukselki, ponieważ zawierają substancje sprzyjające powstawaniu wola. Nie unikaj ich jednak zupełnie, bo są bardzo zdrowe, ale nie jedz zbyt często. Kilka brukselek lub ćwierć kalafiora albo mała kalarepka raz w tygodniu na pewno Ci nie zaszkodzą. Gotuj te warzywa bez przykrycia, ponieważ niekorzystne dla Twojej tarczycy substancje częściowo ulatniają się z parą.