Niezastąpiona przy wrzodach
Dobrze ułożona dieta łagodzi, a nawet leczy dolegliwości i ból.
Bóle brzucha, nudności, zgaga, niesmak w ustach. Objawy wrzodów dają ci się we znaki? Zmień dietę, a zapomnisz o uciążliwych dolegliwościach.
Kiedyś określano je mianem choroby dyrektorskiej. Dziś wiemy, że wrzody żołądka i dwunastnicy mogą dokuczać każdemu bez względu na wiek. Chorują na nie dorośli, a nawet dzieci.
Wrzody to po prostu płytsze lub głębsze ranki w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy, wywołane przez kwas solny i enzymy trawienne. Ranki te zakłócają pracę żołądka i dwunastnicy, wywołując ostre, piekące bóle niedługo po posiłku, a także gdy jesteśmy głodni.
Dolegliwościom towarzyszą: nadkwasota, zgaga, wzdęcia, nudności, skłonności do wymiotów, biegunki i uporczywe zaparcia. W takiej sytuacji najczęściej sięgamy po farmaceutyki leczące istniejące owrzodzenia oraz leki przeciwbakteryjne, które zwalczają bakterie Helicobacter pylori (to one wywołują wrzody). Ale to nie wystarczy. Jednym z najważniejszych elementów terapii jest odpowiednia dieta, stosowana przez cały rok, zwłaszcza jesienią i wiosną, gdy choroba daje o sobie znać.
Jedz często (co 2-3 godziny) małe porcje. Niewielkie posiłki nie obciążają przewodu pokarmowego i pomagają neutralizować nadmiar kwasu solnego w żołądku. Wybieraj dania lekkostrawne, łagodne w smaku, gotowane w wodzie, na parze lub duszone.
Posiłki nie mogą być za ciepłe ani za zimne, by nie podrażnić śluzówki żołądka.
W twoim menu nie może zabraknąć chudego nabiału, mięsa i ryb. Zawarte w nich białko wspomaga regenerację śluzówki przewodu pokarmowego.
Unikaj dań pikantnych, ostro przyprawionych, smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu; napojów gazowanych, niektórych surowych warzyw (np. kapustnych, cebuli, czosnku i pora oraz surowych ogórków i papryki), a także pieczywa pełnoziarnistego i razowego na zakwasie. Na czarnej liście są także: ocet oraz wszystkie marynaty, majonez, sosy sałatkowe, keczup, pieprz, chili, skoncentrowane soki owocowe, czekolada oraz słodycze, zwłaszcza ciasta z tłustym kremem.
1. Ziemniaki
Zawarte w nich substancje działają rozkurczowo, zapobiegają napadom bólu przy wrzodach. Lecznicze właściwości ma sok z surowych bulw (leczy stany zapalne błony śluzowej żołądka). Sok działa także odkwaszająco, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn podrażniających chorą śluzówkę.
2. Banany
Mają sporo skrobi neutralizującej kwasy żołądkowe, substancje wspomagające regenerację oraz zapobiegające stanom zapalnym błony śluzowej żołądka. Banany łagodzą też objawy nadkwasoty i zgagi oraz osłabiają uczucie ssania w żołądku. Najlepsze są te mniej dojrzałe, zielone.
3. Siemię lniane
Całe (niemielone) nasiona to doskonały środek przeciwbólowy.Można zrobić z niego kisiel.
4. Pszenne białe pieczywo oraz chleb graham są dobrze tolerowane przez wrzodowców.
5. Buraki
Są źródłem witamin, składników mineralnych, substancji o działaniu odkwaszającym i odtruwającym. Wrzodowcom zaleca się buraki gotowane lub pieczone.
6. Koperek
Jest dobrze tolerowany przez chorych nawet w zaostrzeniu choroby i przy silnych bólach.
7. Marchewka gotowana na parze jest podstawą diet dla wrzodowców. W okresie mniejszych dolegliwości można ją jeść od czasu do czasu na surowo.