Reklama

Niska temperatura ciała. Czy to powód do niepokoju?

Prawidłowa temperatura mieści się w przedziale od 36 do 37º C. Obniżona ciepłota ciała, podobnie jak podwyższona, może być sygnałem, że w twoim organizmie dzieje się coś niedobrego. Jak temu przeciwdziałać?

Dbaj o tarczycę

Gdy praca tarczycy jest spowolniona (np. przy jej niedoczynności) typowe jest odczuwanie ciągłego zimna, a także senność, zmęczenie, pogorszenie pamięci, tycie. 

Nasza rada: w diecie ogranicz kapustę, brukselkę, brokuły, kalafior, kalarepę. Zawarte w nich substancje zaburzają pracę tarczycy i przyczyniają się do powstawania wola. 

Popraw odporność

Gdy organizm jest osłabiony, nie ma siły utrzymać prawidłowej temperatury ciała. Często zdarza się to w chorobach przewlekłych. 

Nasza rada: jak najczęściej jedz świeży imbir - wystarczy jedno-centymetrowy kawałek. Pij napój imbirowy: rozdrobniony korzeń zalej szklanką gorącej wody i wypij, gdy wystygnie.

Reklama

Nie dopuść do anemii

Jej przyczyną jest niedobór żelaza, który sprzyja niedotleniu organizmu, a co za tym idzie niższej ciepłocie tkanek. 

Nasza rada: jedz więcej warzyw zielonych liściastych (sałata, szpinak, natka pietruszki, jarmuż) buraków (mały burak dziennie), wspomagają wchłanianie zawartego w mięsie żelaza aż o 70 proc. 

Pomóż wątrobie

Jeśli za bardzo ją obciążyłaś ciężkostrawną dietą, mogą pojawić sie kłopoty z przepływem krwi przez ten narząd. A to wpływa na obniżenie ciepłoty ciała. 

Nasza rada: wyeliminuj na miesiąc z diety słodycze, kawę, mocną herbatę, pszenne pieczywo, czerwone mięso, masło, tłusty nabiał (sery, śmietanę, jogurt), a także grzyby.

Zobacz także:


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy