Odchudzaj się zdrowo i z głową

Chcesz zrzucić kilka kilo dla zdrowia i dla urody? Wprowadź do jadłospisu produkty, które pomogą ci szybciej osiągnąć cel!

Chcesz zadbać o figurę? Wprowadź do diety cukinię
Chcesz zadbać o figurę? Wprowadź do diety cukinię123RF/PICSEL

To nie raptowna kilkudniowa dieta-cud, a twoje codzienne wybory dietetyczne decydują o tym, jaką będziesz mieć sylwetkę przez większość życia. Dlatego sprawdź, co stale powinnaś jeść, żeby zrzucić nadwagę raz a dobrze - powoli, ale skutecznie.

Sycąca cukinia

Powinna znaleźć się w diecie każdej osoby, marzącej o zdrowej figurze. Regularne spożywanie cukinii poprawia trawienie i odchudza.

Cukinia, podobnie jak jej bliski krewny kabaczek, jest lekkostrawna, a do tego pożywna i zarazem niskokaloryczna - 100 g dostarcza zaledwie 15 kcal. Gdy decydujesz się na dietę odchudzającą i z początku wiecznie chodzisz głodna, nie żałuj sobie cukinii. Jedz, aż odechce ci się tłustych kotletów czy słodyczy. Cukinia syci i dostarcza niezbędnych minerałów: żelaza, potasu, magnezu oraz witamin A, C, K, z grupy B.

Cukinię możesz pogryzać jako przekąskę w ciągu dnia - można ją jeść na surowo, ale jest też doskonała grillowana, duszona, gotowana np. w formie leczo. Pysznie smakuje w sałatce: starta na tarce z ogórkiem oraz rzodkiewkami, doprawiona solą i pieprzem. Można dodać jogurt naturalny albo wkroić ugotowane na twardo jajko. Na zimę ją ukiś: na 2 kg cukinii dodaj pęczek kopru i 20 dag korzenia chrzanu. Warzywa pokrój w plastry, przełóż do słojów, zalej przegotowaną i ostudzoną, osoloną wodą (1 łyżka soli na litr wody ), zakręć.

Zielona herbata

To twój sprzymierzeniec! Przyspiesza przemianę materii i rozpad tłuszczu, zawiera bowiem katechiny - związki poprawiające metabolizm i pobudzające enzymy trawienne, hamujące wchłanianie tłuszczu i glukozy z pożywienia.  Japońscy badacze wykazali, że nie wprowadzając innych zmian w diecie i pijąc zieloną herbatę trzy razy dziennie przez trzy miesiące, można zmniejszyć masę ciała nawet o 2 kilogramy! Należy pić ją między posiłkami, a nie w trakcie, żeby nie osłabiła przyswajania ważnych składników odżywczych.

Kiwi cię zadziwi

Ten owoc ma mało kalorii - jedna sztuka dostarcza ich zaledwie 40 - za to jest pożywny i energetyczny. Dlatego dobrze mieć je pod ręką, kiedy walczysz ze zbędnymi kilogramami. Gdy złapie cię głód, już jedno kiwi da ci uczucie sytości. Owoc ten zawiera bowiem mnóstwo błonnika oraz bogaty zestaw witamin i minerałów.

Jeśli nie możesz sobie odmówić deseru, dodaj do niego kiwi! Zawiera ono enzymy przyspieszające przemianę tłuszczową. Warto też wiedzieć, że kiwi pomaga strawić białko. Po obfitym posiłku złożonym z mięs (np. z grilla) przyspieszy przemianę materii i zmniejszy uczucie przejedzenia. 

Wielki grejpfrut

To owoc bardzo sycący - wystarczy zjeść połówkę, by wypełnić żołądek na tyle, żeby nie sięgać po niezdrowe przekąski. Już sam zapach przekrojonego grejpfruta zmniejsza apetyt! Jego siłą jest wyjątkowo duża zawartość błonnika, który pęcznieje w żołądku. Grejpfrut sprawdzi się więc zjedzony przed posiłkiem. Dzięki tej sztuczce zjesz mniejszą porcję i nie sięgniesz po dokładkę.

Owoc ten pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi. A to ważne nie tylko dla diabetyków, ale i dla osób starających się schudnąć, bo nadmiar cukru we krwi organizm przekształca w tkankę tłuszczową. Najlepszy na odchudzanie jest grejpfrut jedzony z miąższem i albedo - tą białą "watą" pod skórą. 

Spożywanie grejpfrutów pomoże regulować poziom cukru we krwi
Spożywanie grejpfrutów pomoże regulować poziom cukru we krwi123RF/PICSEL
Owsianka to jedno z najbardziej sycących śniadań
Owsianka to jedno z najbardziej sycących śniadań123RF/PICSEL

Z rana zupa owsiana

Jeśli chcesz usprawnić metabolizm, włącz na stałe do diety płatki owsiane. To produkt pełnoziarnisty, a więc zapewnia długotrwałą sytość. Jest też niskokaloryczny i bogaty w składniki niezbędne do utrzymania zdrowia. Płatki hamują apetyt, szczególnie jeśli lubisz na co dzień jeść wysokokaloryczne mięso, wędliny, pieczywo. Poprawiają działanie układu trawiennego, obniżają poziom cukru we krwi i jeszcze oczyszczają naczynia krwionośne ze złogów cholesterolu! Świetnie się sprawdzają na śniadanie, zalane wodą, mlekiem lub jogurtem, bo nie powodują nagłego wyrzutu insuliny, więc zapewniają energię aż do obiadu.

Dodawaj go do wszystkich dań, gdy się odchudzasz
Dodawaj go do wszystkich dań, gdy się odchudzasz123RF/PICSEL

A brokuł na wieczór

Ma niewiele kalorii, ale dużo składników odżywczych. Wskazany jest na kolację, na przykład do kawałka gotowanego białego mięsa albo pieczonej ryby. To cię nasyci na tyle, że po kolacji już nie sięgniesz po coś niezdrowego. 

Brokuł zawiera dużo wapnia, który  pomaga rozbijać nagromadzone w ciele zapasy tłuszczu. Obecny w nim błonnik harmonijnie przyspiesza trawienie. Ma w sobie dużo wody, więc zaspokaja pragnienie. A to ważne, bo  ono często bywa mylone z głodem.

Gdy się odchudzasz, warto stosować go od rana do wieczora, dodając go do wszystkich dań. Po tygodniu zauważysz różnicę w talii i wyraźnie poprawi ci się humor! 

Już po tygodniu jedzenia brokułów możesz zauważyć zmianę
Już po tygodniu jedzenia brokułów możesz zauważyć zmianę123RF/PICSEL

Zobacz także:

Dziwna choroba genetyczna. Objawy po zjedzeniu bobuInteria.tv
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas