Odwary i nalewki na zespół przewlekłego zmęczenia
W tej chorobie uczucie wyczerpania nie mija nawet po długim odpoczynku.
Najpierw objawy przypominają przeziębienie. Łagodnieją, jednak nie ustępują całkowicie i czujemy się "niedoleczeni". Pojawia się zmęczenie i nowe dolegliwości: powiększenie węzłów chłonnych, bóle mięśni i stawów, stany lękowe, bezsenność, problemy z pamięcią.
Co doda energii?
Aby pomóc zmniejszyć objawy zespołu przewlekłego zmęczenia, warto suplementować magnez, cynk, witaminy z grupy B oraz C i D. Pomocne będą też zioła o właściwościach przywracających równowagę organizmu.
Różeniec górski
To "polski żeń-szeń". Działa pobudzająco, zwiększa wydolność, poprawia koncentrację.
Odwar: 1 łyżeczkę suszu z kłącza zalej 0,5 l wody. Gotuj przez 10 minut i odstaw do zaparzenia na pół godziny. Pij szklankę odwaru dziennie.
Nalewka: 50 g rozdrobnionego kłącza wsyp do słoja i zalej 0,5 l czystego spirytusu. Zamknij naczynie i odstaw na ok. 3 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie przecedź. Nalewkę pij 2 razy dziennie, wkrapiając 15 kropel do szklanki wody.
Cytryniec chiński
Poprawia kondycję psychiczną i fizyczną oraz pamięć.
Odwar: 1 łyżeczkę suszonych owoców zalej filiżanką gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut. Pij 2-3 razy dziennie po filiżance.
Nalewka: do jej przyrządzenia potrzebujesz 2 szklanek owoców cytryńca chińskiego, 0,5 l spirytusu 96 proc., 0,5 l wódki oraz 0,5 l miodu. Owoce opłucz i osącz, zalej alkoholem. Postaw w ciepłym, ciemnym miejscu. Po 2 tygodniach zlej alkohol. Owoce wyciśnij, do soku dodaj podgrzany w kąpieli wodnej płynny miód. Połącz z alkoholem i odstaw na tydzień. Przefiltruj, rozlej do butelek. Nalewka powinna dojrzewać kilka miesięcy. Zażywaj po 1/4- -1/2 łyżeczki 3 razy dziennie.
Kozłek lekarski
Stosuj, gdy przemęczeniu towarzyszy bezsenność.
Odwar: łyżeczkę rozdrobnionego suszu zalej szklanką gorącej wody i podgrzewaj przez 15 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Przecedź. Pij 3 razy dziennie po 1/2 szklanki po jedzeniu. Możesz dosłodzić odwar miodem lub dodać nieco soku malinowego.
Macerat: 2 łyżki świeżego kozłka zalej 200 ml chłodnej, przegotowanej wody z dodatkiem 30 ml etanolu 70 proc. Odstaw na 4 godziny, przecedź. Zażywaj 50- -100 ml 2-4 razy dziennie.
Ważne: przygotowaną porcję maceratu trzeba spożyć w ciągu 24 godzin. Nalewka: 2 płaskie łyżki korzenia zetrzyj na proszek i zalej szklanką spirytusu. Odstaw na tydzień, wstrząsaj butelkę raz dziennie. Pij 2-4 razy dziennie po 10-30 kropli (rozcieńczonych z wodą lub podanych na cukier).
Zobacz również: