Odwary i nalewki na zespół przewlekłego zmęczenia

W tej chorobie uczucie wyczerpania nie mija nawet po długim odpoczynku.

Pij najewkę dwa razy dziennie, wkrapiając 15 kropel do szklanki wody
Pij najewkę dwa razy dziennie, wkrapiając 15 kropel do szklanki wody123RF/PICSEL

Najpierw objawy przypominają przeziębienie. Łagodnieją, jednak nie ustępują całkowicie i czujemy się "niedoleczeni". Pojawia się zmęczenie i nowe dolegliwości: powiększenie węzłów chłonnych, bóle mięśni i stawów, stany lękowe, bezsenność, problemy z pamięcią.

Co doda energii?

Aby pomóc zmniejszyć objawy zespołu przewlekłego zmęczenia, warto suplementować magnez, cynk, witaminy z grupy B oraz C i D. Pomocne będą też zioła o właściwościach przywracających równowagę organizmu.

Różeniec górski

To "polski żeń-szeń". Działa pobudzająco, zwiększa wydolność, poprawia koncentrację.

Odwar: 1 łyżeczkę suszu z kłącza zalej 0,5 l wody. Gotuj przez 10 minut i odstaw do zaparzenia na pół godziny. Pij szklankę odwaru dziennie.

Nalewka: 50 g rozdrobnionego kłącza wsyp do słoja i zalej 0,5 l czystego spirytusu. Zamknij naczynie i odstaw na ok. 3 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie przecedź. Nalewkę pij 2 razy dziennie, wkrapiając 15 kropel do szklanki wody.

Cytryniec chiński

Poprawia kondycję psychiczną i fizyczną oraz pamięć.

Odwar: 1 łyżeczkę suszonych owoców zalej filiżanką gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut. Pij 2-3 razy dziennie po filiżance.

Nalewka: do jej przyrządzenia potrzebujesz 2 szklanek owoców cytryńca chińskiego, 0,5 l spirytusu 96 proc., 0,5 l wódki oraz 0,5 l miodu. Owoce opłucz i osącz, zalej alkoholem. Postaw w ciepłym, ciemnym miejscu. Po 2 tygodniach zlej alkohol. Owoce wyciśnij, do soku dodaj podgrzany w kąpieli wodnej płynny miód. Połącz z alkoholem i odstaw na tydzień. Przefiltruj, rozlej do butelek. Nalewka powinna dojrzewać kilka miesięcy. Zażywaj po 1/4- -1/2 łyżeczki 3 razy dziennie.

Kozłek lekarski

Stosuj, gdy przemęczeniu towarzyszy bezsenność.

Odwar: łyżeczkę rozdrobnionego suszu zalej szklanką gorącej wody i podgrzewaj przez 15 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Przecedź. Pij 3 razy dziennie po 1/2 szklanki po jedzeniu. Możesz dosłodzić odwar miodem lub dodać nieco soku malinowego.

Macerat: 2 łyżki świeżego kozłka zalej 200 ml chłodnej, przegotowanej wody z dodatkiem 30 ml etanolu 70 proc. Odstaw na 4 godziny, przecedź. Zażywaj 50- -100 ml 2-4 razy dziennie.

Ważne: przygotowaną porcję maceratu trzeba spożyć w ciągu 24 godzin. Nalewka: 2 płaskie łyżki korzenia zetrzyj na proszek i zalej szklanką spirytusu. Odstaw na tydzień, wstrząsaj butelkę raz dziennie. Pij 2-4 razy dziennie po 10-30 kropli (rozcieńczonych z wodą lub podanych na cukier).

Zobacz również:

Wenerynarz zaprzecza temu, że zwierzęta domowe przenoszą koronawirusaStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas