Opryszczka - powstrzymaj ją
Nie pozbędziesz się wirusa, który ją wywołuje, ale możesz kontrolować jego aktywność. Jedz to, czego on nie lubi, naucz się rozładowywać stres i wzmocnij odporność.
Koniecznie uwzględnij w diecie
Aby nie dopuścić do pojawienia się swędzących pęcherzyków, sięgaj po:
- algi morskie - niszczą wirusy typu herpes, które oprócz opryszczki wywołują półpasiec i ospę wietrzną. Algi możesz dodawać do sałatek i koktajli. Łyżeczka suszonych sproszkowanych wodorostów dziennie powinna uchronić cię przed nawrotami opryszczki;
- produkty z lizyną - jest to aminokwas, który hamuje aktywność wirusa. Najwięcej lizyny znajduje się w roślinach strączkowych - soi, fasoli, grochu, w żółtkach jaj, serach typu parmezan i cheddar oraz w mięsie. Dwa razy w tygodniu zjedz posiłek złożony z tych produktów;
- orzechy i pestki dyni - wprawdzie orzechy zawierają argininę, która karmi wirusa opryszczki, ale mają też dużo cynku i selenu, zwłaszcza brazylijskie. Cynk przyspiesza gojenie pęcherzyków, a selen chroni przed wirusem wywołującym opryszczkę. Pestki dyni również są bardzo bogate w cynk. Jedz przynajmniej kilkanaście dziennie;
- owoce oraz warzywa kapustne - są skarbnicą witaminy C zwalczającej wirusy. W kapustnych (brokułach, brukselce) znajdziesz też cenne mikroelementy - wapń, fosfor, żelazo, które wzmacniają odporność. Jedz je minimum dwa razy w tygodniu.
Wypróbuj
Cebula - kilka razy dziennie smaruj pęcherzyki jej sokiem. Działa równie skutecznie jak maść na opryszczkę.
Olej kokosowy - zawiera kwas laurowy, który skutecznie niszczy wirusy. Nakładaj cienką warstwę na zmiany.
Mleko - zawiera dużo lizyny, aminokwasu, który hamuje rozwój wirusa opryszczki. Smaruj nim pęcherzyki kilka razy dziennie.
Nie karm wirusa
Niektóre składniki pożywienia uaktywniają go. Są to głównie produkty bogate w argininę: orzechy, czekolada, kakao. Nie rezygnuj z nich, bo są bardzo zdrowe. Jedz je jednak w małych ilościach, np. 1-2 orzechy, kostkę czekolady lub napój z łyżeczki kakao dziennie.
Dostarcz witaminy D
Zwłaszcza B2 i B7. Obydwie chronią przed nawrotami opryszczki i przyspieszają gojenie się zmian na skórze i w jamie ustnej. Witaminę B2 (ryboflawinę) znajdziesz m.in. w przetworach mlecznych, żółtkach jaj, grochu, fasoli, nasionach słonecznika, drożdżach oraz grzybach (boczniakach, pieczarkach). W B7 (biotynę) obfitują produkty pełnoziarniste, a także jajka, pomidory, marchew i szpinak. Dzienną dawkę obu witamin zapewni ci np.: jajko, porcja szpinaku, plasterek żółtego sera oraz garść nasion słonecznika na przekąskę.
Zobacz także: