Orzechy i nasiona na zdrowie

Wzmacniają serce, zęby i kości, dbają o skórę, włosy i paznokcie, a nawet zwiększają płodność. Nowe cudowne leki? Nie, tak działają popularne nasiona i pestki. Chrup je jak najczęściej, byle z umiarem.

Chrup codziennie około 30 g orzechów
Chrup codziennie około 30 g orzechów123RF/PICSEL

Pestki, orzechy są magazynem substancji odżywczych roślin. Stanowią skoncentrowane źródło białka, zdrowych nienasyconych tłuszczów, błonnika, a przede wszystkim witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Nie może ich więc zabraknąć w codziennym menu dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób dbających o linię oraz seniorów. Trzeba przy tym pamiętać, by zachować umiar. Nasiona i pestki zawierają dużo tłuszczów i są skoncentrowanym źródłem energii - 100 g dostarcza ok. 600 kcal. Dlatego najlepiej jeść nie więcej niż garść (ok. 30 g) dziennie.

Orzech laskowy

Są dobrym źródłem wit. z grupy B i magnezu. Wspomagają pracę układu nerwowego, łagodzą objawy przemęczenia i stresu. Poprawiają pamięć, koncentrację, zapobiegają depresji. Świetny dodatek do deserów owocowych. Najlepiej jeść je w niewielkich ilościach z rana i przegryzać w ciągu dnia.

Słonecznik

Wyróżniają się zawartością witamin - A, E oraz witamin z grupy B i składników mineralnych - szczególnie żelaza, potasu, wapnia i cynku. Działają korzystnie na skórę i wspomagają pracę trzustki, a także wzmacniają wzrok. Dzięki wysokiej zawartości magnezu, poprawiają pamięć i koncentrację, działają uspokajająco, obniżają ciśnienie krwi i wspomagają serce, zmniejszając ryzyko zawałów i udarów.

Pestki dyni

Słodko-gorzkie dyniowe pestki zawierają sporo wapnia, potasu, a przede wszystkim ważnego dla mężczyzn cynku. Wspomagają wytwarzanie testosteronu, męskiego hormonu płciowego, i poprawiają pracę gruczołu krokowego. Są niezbędne do wytwarzania plemników i poprawy ich ruchliwości.

Nerkowiec

Orzechy nerkowca to bogate źródło selenu. Ma on właściwości przeciwutleniające, a także przeciwnowotworowe. Przypuszcza się, że selen może zapobiegać rozwojowi raka płuc, trzustki i jelita grubego. Wystarczy zjeść garść dziennie, by dostarczyć tyle selenu, ile potrzebujemy każdego dnia. Orzechy nerkowca są doskonałe jako przekąska i dodatek do musli.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas