Oswój dziką różę

Część z nas mogła delektować się jej smakiem, próbując świątecznego mazurka. Jeszcze inni być może, popijali herbatę, której była głównym składnikiem. Dzika róża jest ceniona nie tylko za swoje walory smakowe, ale przede wszystkim za właściwości.

article cover
123RF/PICSEL

Oswój dziką różę

Część z nas mogła delektować się jej smakiem, próbując świątecznego mazurka. Jeszcze inni być może, popijali herbatę, której była głównym składnikiem. Dzika róża jest ceniona nie tylko za swoje walory smakowe, ale przede wszystkim za właściwości.

Czym może się jeszcze poszczycić dzika róża? Na pewno przeciwutleniaczami, sporą dawką polifenoli i karotenoidów, które nie tylko opóźniają procesy starzenia, ale też chronią organizm przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. 123RF/PICSEL
Dzika róża to nie tylko susz do sporządzania herbat. Jej owoce z powodzeniem wykorzystuje się do przyrządzania syropów, nalewek i dżemów. Kto choć raz nie spróbował ucieranych konfitur z płatków róż, ten nie wie, co stracił! 123RF/PICSEL
Po owoce dzikiej róży sięgają diabetycy, ze względu na ich korzystny wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi, jak i poprawę wrażliwości komórek na insulinę. Z ich właściwości skorzystają także sercowcy, gdyż witamina C, jako silny antyoksydant, pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, które są głównymi przyczynami rozwoju chorób serca. 123RF/PICSEL
Chociaż dzika z nazwy, można z powodzeniem posadzić ją w przydomowym ogródku. Jest o wiele prostsza w uprawie niż róże ogrodowe. Ma walory nie tylko estetyczne – z jej właściwości skorzysta nasze zdrowie.123RF/PICSEL
Jeśli chcemy młodość zatrzymać na dłużej, delektujmy się smakiem herbaty z dzikiej róży. W niej bowiem znajdziemy cenne dla zdrowia i urody witaminy C i E, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Warto wiedzieć, że niepozorne owoce dzikiej róży zawierają więcej witaminy C niż osławiona cytryna. 123RF/PICSEL
Picie herbaty z dzikiej róży zaleca się osobom borykającym się z nadciśnieniem, miażdżycą a także cukrzycą II typu. Napar wzmacnia i chroni organizm przed infekcjami, dzięki temu, że stymuluje produkcję białych krwinek. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?