"Owoc wróżek" dobry o każdej porze roku
O cennych właściwościach agrestu ludzie wiedzą już od dawna. Wielu Polaków sadziło go kiedyś w przydomowych ogródkach, aby później móc delektować się jego charakterystycznym smakiem. Dziś nieco osłabł na popularności, ale nadal ma swoich zagorzałych fanów. Nic dziwnego, w końcu owoce agrestu są bardzo zdrowe. Zobacz, dlaczego warto je jeść!
Agrest dawniej nazywany był również "owocem wróżek" i to nie bez powodu. Niektórzy uważali, że mieszkają w nim... właśnie wróżki.
Dziś większość fanów agrestu zgodnie przyznaje, że jego owoce idealnie nadają się do zimowej herbaty.
Nie bez powodu nasze babcie często przygotowują kompoty lub dżemy z agrestu latem, aby delektować się nim w chłodniejsze dni.
Agrest zawiera pektyny, więc jest świetny na konfitury oraz inne przetwory. Jest również skarbnicą magnezu, a także wapnia.
Spożywany na surowo, pomaga na zaparcia i lepsze trawienie. Obniża też cholesterol, ponieważ zawiera cenne pektyny. Sprawdzi się też przy przeziębieniu, ponieważ wykazuje działanie przeciwgorączkowe.
Zobacz także: