Reklama

Reklama

Owoce sezonowe. Zajadaj się nimi

Truskawki, borówki, arbuzy, porzeczki. Kolorowe, smaczne, zdrowe – komu posłużą?

Najsmaczniejsze i najzdrowsze są w sezonie, oczywiście na surowo. Pod wpływem ogrzewania mogą tracić to, co najcenniejsze - witaminy i antyoksydanty, które są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę. 

Dlatego najlepiej jeść sezonowe owoce jako przekąskę, podstawę deserów na zimno, sałatek owocowych lub koktajli. Warto przy tym zachować umiar. 

Najlepszym wyborem dla naszego organizmu jest spożywanie trzech porcji różnorodnych owoców dziennie. Jedna porcja to taka ilość owoców, która mieści się w naszej dłoni.

Pamiętajmy jednak, że nie powinniśmy jednego dnia zjadać więcej niż pół kilograma owoców. Bo choć owoce sezonowe są niskokaloryczne, to zawierają sporo cukrów prostych, fruktozy. Jeśli będzie ich za wiele, może dochodzić do wahań poziomu glukozy we krwi, odkładania się tłuszczu i w konsekwencji - przyrostu masy ciała. 

Reklama

Powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby cierpiące na cukrzycę z nadwagą i otyłością. Przy kłopotach z wagą, owoce jedz do godz. 14. 

Zobacz także: 


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy