Pachnące lekarstwo

Fiołek wonny to bylina o fioletowych, pachnących kwiatach. Jest roślina leczniczą o wieloletniej tradycji. Od najdawniejszych czasów służył do leczenia stanów zapalnych, padaczki i migreny.

Fiołek wonny
Fiołek wonny123RF/PICSEL

Najczęściej jako surowiec leczniczy stosuje się ziele lub oddzielnie kwiaty, liście i kłącza. Cała roślina zawiera flawonidowy olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są keton iron, saponiny i kwasy organiczne. Kwiaty zawierają barwnik wiolarubinę. Ze świeżych kwiatów ekstrahuje się także olejek eteryczny, pięknie pachnący, używany w aromaterapii.

Fiołek wchodzi w skład mieszanek moczopędnych i przeciwreumatycznych. Zewnętrznie stosuje się go w leczeniu stanów zapalnych skóry, ropiejących ran, wrzodów i wyprysków.

Odwar z ziela sporządza się w następujący sposób: łyżeczkę ziela zalać filiżanką wrzątku i naparzać przez 10 minut. Pić dwa razy dziennie filiżankę naparu.

Odwar pomaga w leczeniu kamicy nerkowej, gdyż niektóre związki zawarte w surowcu rozpuszczają złogi i ułatwiają ich wydalanie z moczem. Jest to działanie odtruwające, ważne w niektórych chorobach na tle metabolicznym, jak gościec, skaza moczanowa, niektóre choroby skóry.

Fiołek leczy także skutecznie nieżyt oskrzeli, kaszel, katar, łagodzi kaszel przy kokluszu. Jest środkiem wykrztuśnym. Oprócz odwaru z ziela można sporządzić syrop wykrztuśny z kwiatów, który stosuje się u dzieci (kwiaty zasypać cukrem i pozostawić w cieple, aby zaczęły puszczać sok).

Kwiat zbiera się w okresie kwitnienia od marca do maja. Ziele zaś we wrześniu i październiku i suszy się je.

Więcej porad:

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas