Pasożyty: Nieproszeni goście
Jak rozpoznać, że pasożyty zaatakowały nasz układ pokarmowy? O obecności pasożytów (glisty, owsika, tasiemca) może też świadczyć nasilenie alergii, częste stany podgorączkowe, bóle głowy, brak apetytu, chudnięcie, bezsenność, nerwowość.
Uwagę powinny zwrócić przede wszystkim pasożyty w kale, a także brak apetytu, bóle brzucha, swędzenie (zwłaszcza w nocy i nad ranem) okolic odbytu. Trzeba pamiętać, że objawy te sygnalizują obecność pasożytów, gdy w jelitach jest ich już dużo.
Na owsicę można stosować Pyrantelum Medana - lek dostępny bez recepty. Domowe kuracje: kiszonki, zioła, pestki dyni, czosnek pomogą pozbyć się pasożytów i działają zapobiegawczo.
Proszę czytać dalej
Ksylitol
Pasożyty lubią cukier. Jeśli nie zrezygnujesz z niego całkowicie, trudno będzie ci pozbyć się pasożytów. Jeśli nie potrafisz zrezygnować ze słodkiego smaku, zastąp go ksylitolem. Wprowadź go stopniowo, zacznij od połowy łyżeczki dziennie. Z każdym dniem odrobinę zwiększaj dawkę.
Czosnek
Pomoże pozbyć się glisty, owsików, a nawet tasiemca. Przygotuj z niego odwar: kilka ząbków czosnku ( cztery, pięć) przeciśnij przez praskę, zalej szklanką wody, gotuj 20 min na wolnym ogniu. Gdy przestygnie, odwar przecedź. Pij na czczo przez siedem dni. Zrób tygodniową przerwę i powtórz kurację.
Kiszonki i zioła
Do diety włącz na stałe kiszone warzywa: ogórki, buraki, kapustę. Warto też pić sok z kiszonek. Kiszonki jedz codziennie. Z ziół przygotuj mieszankę: weź po łyżce szałwii, piołunu, liści orzecha włoskiego, tymianku, czosnku niedźwiedziego i kłącza tataraku. Łyżeczkę mieszanki zalej wrzątkiem (3/4 szklanki), odstaw do zaparzenia. Pij trzy razy dziennie przez dwa.
Proszę czytać dalej
Cytryna
Wyciśnij sok z dwóch cytryn. Pij go po rozcieńczeniu przegotowaną i ostudzoną wodą (sok z dwóch cytryn połącz z zalej dwiema szklankami wody). Rozcieńczony sok pij trzy razy dziennie: pierwsza szklanka na czczo, a kolejne pół szklanki 30 min przed obiadem i kolacją. Kuracja powinna trwać siedem dni, potem należy zrobić 10 - dniową przerwę i powtórzyć kurację.
Proszę czytać dalej
Pestki z dyni
Najlepsze są świeżo łuskane pestki dyni. Dwie łyżki świeżych pestek dyni rozdrobnij w moździerzu, dodaj trzy łyżki świeżo startej marchewki, wymieszaj. Możesz dodać jeszcze łyżkę oleju (np. z czarnuszki). Surówkę zjedz na czczo. Po trzech godzinach godz wypij łyżkę oleju rycynowego.
Zobacz także: