Pestki moreli dla chorych na raka
Czy medycyna naturalna może skutecznie walczyć z rakiem? Owszem. Komórki nowotworowe można zniszczyć, np. jedząc gorzkie pestki moreli, bowiem zawierają witaminę B17 zwaną amigdaliną lub letrilem.
Ta substancja jest odpowiedzialna za charakterystyczny, gorzki smak pestek, a przy tym uruchamia mechanizm unieszkodliwiania komórek nowotworowych. Ważne, by pestki pochodziły z upraw ekologicznych i były przechowywane w suchym i ciemnym miejscu.
Nie wolno ich gotować ani prażyć, bo w czasie takiej obróbki tracą większość swych właściwości.
Jaka dawka dzienna jest odpowiednia? Według biochemika Ernesta Krebsa to zależy od masy ciała, obliczamy wg przelicznika: jedna pestka na pięć kilogramów wagi. Nie należy jednak przekraczać dawki 30-35 pestek dziennie, bowiem przedawkowanie pestek może wywołać w przyszłości skutki uboczne w postaci nudności, zawrotów głowy i migren.
Warto też wiedzieć, że pestki moreli są źródłem nie tylko amigdaliny, ale również witaminy A, E oraz magnezu.