Pięć sprawdzonych metod na poprawę wchłaniania

Wykorzystaj wszystkie cenne składniki!

Nie łącz mięsa z ziemniakami
Nie łącz mięsa z ziemniakami123RF/PICSEL

1. Herbata i unikanie alkoholu

Staraj się nie pić podczas posiłku, ale na przykład godzinę po jego zakończeniu. Łączenie picia i jedzenia utrudnia wchłanianie składników odżywczych  - głównie żelaza, magnezu i wapnia.  W przypadku herbaty winowajcą jest zawarta w niej tanina, a w kawie negatywną rolę odgrywa kofeina. Jeśli już musisz pić w trakcie posiłku, wybierz wodę, ale najlepiej jest jeść na sucho.   

Wysokoprocentowe - wykluczone

Zrezygnuj z alkoholu, gdyż on poważnie zaburza procesy wchłaniania. Nie tylko ogranicza przyswajanie witamin i mikroelementów, ale hamuje też wydzielanie enzymów trawiennych. Tym samym utrudnia rozkład pokarmów, w dodatku fatalnie wpływa na śluzówkę żołądka  i utrudnia przenikanie substancji odżywczych z jelit do krwiobiegu.

2. Sekret surówek i zgrane duety

Warzywa i owoce zjadaj bezpośrednio po ich obraniu i pokrojeniu. Cenne składniki, takie jak np. witamina C  i beta-karoten, pod wpływem ciepła  i powietrza, szybko się utleniają i rozkładają. Nie rób więc surówek na zapas, ale przyrządzaj je zawsze bezpośrednio przed spożyciem.

Magnez najlepiej z witaminą B6

Ponieważ żelazo roślinne wchłania się gorzej niż zwierzęce, warto je jeść  z witaminą C, bo ułatwi jego przyswajanie. Sałatki skrapiaj więc sokiem  z cytryny albo posypuj natką. Z kolei magnez lubi towarzystwo witaminy B6 - dlatego sięgaj po produkty, w których występują razem, takie jak pestki dyni, kiełki bądź rośliny strączkowe.

3. Pieczywo pełnoziarniste i owoce czarnego bzu

Mąka z grubego przemiału kryje mnóstwo mikroelementów, ale ich przyswajanie mogą zaburzać zawarte w łuskach zbóż fityny.  Witamina C zapobiega przyłączaniu się magnezu, żelaza i wapnia do fityn. Jedz więc makarony razowe, owsiankę, kasze z  papryką czerwoną, natką pietruszki, kapustą, brukselką, jarmużem, ziemniakami, czarną porzeczką, cytrusami. 

Bogactwo witaminy C

Podobny efekt uzyskasz, jeżeli po zjedzeniu produktów z pełnego przemiału wypijesz 1/2 szklanki soku  z czarnego bzu albo spożyjesz łyżeczkę konfitury z tych owoców.

4. Co z czym łączyć i czego nie łączyć

Nie jedz mięs i ryb z kaszą, ziemniakami, ryżem. Węglowodany trawią się w środowisku zasadowym (w jamie ustnej, dwunastnicy i jelicie cienkim), a białka - w kwaśnym  (w żołądku). Jeśli się je łączy, trawienie trwa dłużej, a składniki odżywcze gorzej się przyswajają. 

Warzywa zawsze pasują

Zarówno węglowodany, jak i białka, dobrze się trawią w towarzystwie warzyw - tak gotowanych, jak i surówek. Wyjątkiem są te zawierające szczawiany, a więc szpinak, rabarbar i botwinka - nie należy ich jadać razem z mięsem, ponieważ to znacznie utrudni wchłanianie ważnych dla naszego organizmu mikroelementów:  wapnia, cynku i żelaza.

5. Cenne witaminy i orzechy

Bardzo ważne dla naszego organizmu witaminy A, D i E rozpuszczają się wyłącznie  w tłuszczach. Marchewka, jajka, ziemniaki, szpinak, kapustę  zjadaj więc w ich towarzystwie, by odnieść większą korzyść zdrowotną. Podobnie jest  z likopenem - substancją, która znajduje się w pomidorach.

Pomogą pestki dyni

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których źródło stanowią oliwa i oleje, są niezwykle podatne na utlenianie. By nie traciły zbyt szybko cennych właściwości, gdy polejesz nimi sałatkę, dodawaj zawsze trochę pestek dyni lub orzechów. Obecna  w nich witamina E hamuje ten proces.

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas