Pięć sprawdzonych sposobów na zaparcia
Lecz się naturalnie.
1. Na czczo sok warzywny
Najskuteczniejsze są soki ze słodkiej i kiszonej kapusty, marchewki, rzodkwi oraz surowych ziemniaków, bo zawierają naturalny błonnik i pobudzają perystaltykę jelit. Nie niszczą przy tym flory bakteryjnej, dostarczając witaminy i mikroelementy. Wzmocnisz ich efekt, dodając szczyptę czarnego pieprzu lub chili - zawarta w nich kapsaicyna sprzyja wypróżnieniom.
Jak często pić? Co najmniej dwie szklanki, pierwszą rano na czczo, drugą do południa.
2. Dwie porcje zboża z pełnego przemiału
Codziennie zjadaj dwie porcje razowego chleba. Pieczywo to zwiera mnóstwo nierozpuszczalnego błonnika, który działa na jelita jak szczotka i wymiata wszystkie zalegające w nich resztki pokarmowe. Dodatkowo zboża zapobiegają nadmiernej produkcji gazów, a więc wzdęciom. Zmuszają również jelita do szybszej pracy i wypróżnień.
Czym zastąpić razowiec? Dobrym rozwiązaniem są ciastka owsiane. Wybieraj te z suszonymi owocami - to dodatkowa porcja nierozpuszczalnych włókien, które przyspieszają i ułatwiają wypróżnienia. Produkty z tzw. pełnego przemiału to także kasze (gryczana), brązowy ryż, razowy makaron, graham oraz otręby pszenne. Jadaj je jak najczęściej.
3. Codziennie zielone
Zielony barwnik zawarty w roślinach pobudza jelita do pozbywania się resztek pokarmowych. By działał i przywrócił właściwy rytm wypróżnień, powinnaś spożywać go regularnie. W supermarkecie możesz kupić kiełki roślinne, a w sklepach ze zdrową żywnością np. sproszkowany młody jęczmień lub algi i popijając wodą, spożywać codziennie łyżkę. Gdzie znaleźć chlorofil w pożywieniu? Jest m.in. w naci pietruszki, ogórkach, liściach młodych buraków czy porów. Aby jednak chlorofil zwalczył zaparcia, powinnaś zjeść np. kubek szpinaku dziennie, kubek zielonej fasolki, słodkiego groszku lub rukoli albo pietruszki.
4. Przed snem napary z ziół
Możesz kupić gotową mieszankę ziół zapobiegających zaparciom. Zawiera ona ziele rdestu ptasiego, a także dziurawiec, glistnik, krwawnik, perz, mniszek lekarski, korę kruszyny oraz miętę. Pij codziennie przed snem szklankę naparu przyrządzonego z łyżki mieszanki zalanej półtorej szklanki zimnej wody i gotowanej 20 minut. Przygotujesz sama Podobną mieszankę możesz zrobić samodzielne. Jeśli wolisz, pij napary z pojedynczych ziół, np. z kory kruszyny, mięty albo mniszka lekarskiego. Wystarczy, że weźmiesz łyżeczkę suszu, zalejesz szklanką wrzątku, przecedzisz po kwadransie i jeszcze ciepłe wypijesz.
5. Doraźnie masaż i akupresura
Rano jeszcze leżąc, za pomocą palca wskazującego naciskaj pępek i stopniowo zwiększając nacisk, trzymaj tak przez około minutę. Zabieg pobudza jelita do pracy.
Inny sposób - akupresura
Przez pięć minut masuj okrężnymi ruchami punkt znajdujący się na wewnętrznej stronie łydek tuż nad kostką. W tym miejscu znajduje się sensor odpowiedzialny za pracę jelit, jeśli go podrażnisz, zaczną one pracować sprawniej. Na koniec wymasuj całą łydkę. Robiąc tak codziennie, przywrócisz naturalne funkcje jelit.